Амонякът ли е следващият дизелгейт?

6 февруари 2019, 13:00

Марк Блинстон, търговски директор на BM Catalysts, разглежда потенциално вредните ефекти, създадени от използването на SCR технологията (селективна каталитична редукция) в съвременните дизелови двигатели

Говоренето за емисиите никога не е далеч от края и изглежда, че проблемът няма да изчезне скоро. Освен CO2, прахови частици и скандалния Nox (азотен оксид) има друг потенциален проблем с емисиите, който се очертава на хоризонта под формата на замърсяване с амоняк.

Докато евростандартите за емисиите продължават да се затягат в отговор на продължаващата криза с емисиите, като сегашното законодателство за Евро 6 е най-строгото досега, очевидно е, че не всичко е точно както изглежда.

С по-строгите изисквания за емисии идва и необходимостта новите превозни средства да включват технологии, предназначени за борба с тези емисии. Технологии като SCR са само един метод, използван днес за съвременните дизелови превозни средства, които имат за цел да помогнат за елиминиране от вредните газове на NOx. Изглежда обаче, че всичко идва с последиците. Въпреки че използването на SCR технология е приветствано като една от най-големите и най-ефективни постижения, досега в подпомагането на борбата с NOx кризата, тя не идва без собствени недостатъци.

SCR системите работят чрез процес на впръскване на специална течност (DEF) в изпускателната система. Тъй като отработените газове преминават през филтъра за твърди частици и SCR, DEF (най-често „AdBlue“), който е добавен към сместа, работи чрез реакция с покритието на основния метал на катализатора, превръщайки вредните газове с NOx в по-малко вредни продукти – азот и кислород. DEF, използван в този процес, се състои от урея и дейонизирана вода, иначе известна като по-малко концентрирана форма на амоняк. Докато DEF е неопасна течност, неговите газове, при неправилни обстоятелства, могат да бъдат изключително вредни.

Функцията на SCR технологията може да бъде използвана изцяло САМО при подходящи условия, като оптималната работна температура е от около 350-450°C, чрез която тя може да помогне за намаляване на емисиите на NOx с до 95%. Въпреки това, когато превозните средства се поставят в градски условия, които се характеризират с ниски скорости и тежък трафик, това не винаги е възможно, което може да доведе до по-нататъшни усложнения освен замърсяването с NOx. Възможно е при такива обстоятелства с ниска ефективност, амонякът, който непрекъснато се инжектира в системата, да не може да се използва изцяло, което води до това, което е известно като „изтичане на амоняк“. Това е мястото, където излишъкът от амоняк излиза от системата и се изхвърля в атмосферата, като по този начин допълнително се увеличава нивото на замърсителите.

Повишаването на амоняка в атмосферата вече е отбелязано увеличение с 3,2% между 2015 и 2016 г. според данните на правителството на Обединеното кралство, което също съвпада с прилагането на стандартите за емисии Евро 6. Това показва, че докато борбата срещу NOx бушува, засиленото използване на технологиите, необходими за борбата с тях, в този случай SCR, може да създава допълнителни опасения за емисиите. Тъй като технологията SCR продължава да се вгражда в нови дизелови превозни средства поради доказаните си възможности за намаляване на NOx, се повдига въпроса какво ще бъде въздействието на повишаването на замърсяването с амоняк върху нас и околната среда. Ясно е, че докато се формират положителни промени като постоянно намаляващите нива на NOx в атмосферата, има и други фактори, които също трябва да бъдат взети под внимание, преди да е станало твърде късно.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!