От какво ни предпазва филтърът на купето?

19 декември 2021, 13:00

Филтърът на купето пречиства въздуха, който дишат пътниците и водачът. Филтърът трябва да се сменя поне веднъж годишно или на всеки 15 000 км. Това са петте най-сериозни заплахи, от които редовната смяна на кабинния филтър може да ви помогне да се предпазите.

5 заплахи, които можете да избегнете:

 1. Дишане на замърсители
  Филтърът в купето задържа микрочастици прах, растителен прашец и много микроорганизми. Тези частици могат да бъдат микроскопично малки – диаметърът им може да бъде до 7 пъти по-малък от диаметъра на човешка коса. Вдишването на замърсен въздух има отрицателно въздействие върху здравето и може да причини белодробни заболявания и сърдечно-съдови състояния.
 2. Умора и намалена безопасност при пътуване
  Замърсеният въздух в купето причинява дискомфорт и умора по време на пътуване с кола. Умората значително намалява концентрацията на водача и увеличава риска от злополуки.
 3. Замъглени прозорци и лоша видимост
  Влажните частици опират върху повърхността на износен кабинен филтър или, по-точно, върху замърсителите, задържани от филтъра на купето; тази влага навлиза в купето на колата и причинява замъгляване на прозорците. Със запушен филтър и лош въздушен поток безопасността при шофиране се намалява и рискът от злополуки се увеличава.
 4. Намалена ефективност на климатичната система
  С течение на времето всеки филтър в кабината се задръства от замърсители, което води до намаляване на работата на климатика или вентилационната система. Когато не успеете да подменяте редовно филтъра на кабината, обемът на въздуха, подаван в купето, значително намалява.
 5. Алергични реакции
  Използването на превозно средство със замърсен филтър в кабината може да предизвика дразнене в очите, кихане или запушване на носа. Дори тези, които нямат алергии, са изложени на риск, защото примесите причиняват така наречената алергизация, т.е. процесът на чувствителност към алергените в нашата среда.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!