Разследване на Гейтс на повреди на зъбен ремък

14 август 2020, 7:00

Техническият екип на Gates изследва причини за преждевременна повреда на ремъка на синхронизиращия ремък в системата за синхронно задвижване на ремъка (SBDS) за редица модели Ford, Peugeot и Citroën.

Информацията се отнася:

  • Модели: Citroën C3, C4, C5, Berlingo и Jumpy; Peugeot 206, 207, 307, 308, 407, Expert и Partner, и Ford C-MAX, Fiesta и Fusion.
  • Двигатели: 1.6L дизел – PSA
  • Години: Широк диапазон

Маркучите за модерните охладителни системи имат много повече функции от циркулацията на охлаждащата течност от радиатора до двигателя и обратно. Тъй като технологичният напредък се движи толкова бързо, ако някой модел не е влизал в даден сервиз, дългогодишният опит в механичния ремонт може да заблуди. Грешки при инсталиране са често срещани.

Проблемът

Анализът на данните за рекламации показа, че в рамките на тази група превозни средства, немалък брой преждевременни повреди на ремъка са настъпили скоро след инсталирането на комплектите на зъбния ремък. Във всяко от тези превозни средства са били идентифицирани течове на охладителна течност като причина. Най-честите причини за повреда на водната помпа обикновено се появяват в резултат на:

  • Протичане от отвори
  • Протичане от монтажната повърхност
  • Ръжда и корозия
  • Натрупване на депозити
  • Кавитация
  • Повреден лагер
  • Повреден или счупен вал
  • Използване на неподходяща охладителна течност
  • Повреда на механично уплътнение при движение на сухо (водна помпа)

Гейтс препоръчва смяна на водната помпа при всяка планирана смяна на ремъка. Протичащата водна помпа неизбежно има неблагоприятен ефект върху ремъка и обтегача. Разследванията потвърждават, че докато в някои случаи е имало грешки при монтажа, в други, са спазени процедурите за монтаж.

Маркуч на Gates (02 – 1730)

Неизправност на маркуча

Когато подмяната на зъбния  ремък включва инсталирането на водна помпа, механиците имат редица проблеми, свързани с монтажа. Много от най-новите маркучи за охлаждаща система „се разклоняват“, за да обслужват различни компоненти и обикновено разполагат с конектори и сензори.

Честите причини за повреда на маркуча са:

  • Високи температури и продължително излагане на течности – това кара гумата да стане мека и да се разширява
  • Вибрации и налягане от циркулиращата охлаждаща течност – това кара пластмасовите съединители да станат крехки и податливи на счупване
  • Демонтиране на маркуча – това понякога води до отказ на бързите връзки, когато се отстраняват за обслужване
  • Изключване на сензорите от маркучите – това увеличава потенциала за повреда
  • Ограничаване на потока и блокиране на клапани – те контролират потока на охлаждащата течност и могат да се блокират отворени или затворени. Ако охлаждащата течност не стига до радиатора или двигателя, вероятно има нещо, което е блокирало вътре в маркуча.

Решение

Ако теч на охладителна течност достигне ремъка, преждевременната повреда на системата SBDS става неизбежна, а повредата на двигателя е вероятна последица. Разследването на Гейтс установи, че има обща причина за тези проблеми. Причината беше открита не в самите помпи, а в свързващите маркучи за охлаждащата течност.

Маркучите за охлаждаща течност станаха по-сложни през последните години; те са специфични за приложението и използват различни материали. Маркучите за охлаждащата течност на тези конкретни двигатели (OE номера на PSA – 1336.X3 и Ford – 1230674) са изработени от пластмаса, както и връзките им.

Подробният анализ потвърди, че от неблагоприятните условия вътре в двигателя пластмасата става чуплива с течение на времето. Разследващите установяват, че е лесно да се повреди конекторът или да се появи невидима фрактура в пластмасовата тръба, като просто се отстрани маркучът, за да се замени стара водна помпа, или да се подмени маркучът.

Тъй като процедурите за демонтиране и монтиране изискват боравене както с водната помпа, така и с модулния маркуч, Gates препоръчва щателна проверка на модулния маркуч за охлаждащата течност и пластмасовите връзки за признаци на повреда при всяка смяна на комплекта зъбен ремък и водна помпа при (PSA) 1.6L дизелови двигатели.

Освен това се препоръчва техниците да инсталират нов модулен комплект маркучи (като Gates 02-1730), когато нов комплект зъбен ремък с водна помпа (Gates KP15598XS, KP15656XS, KP15688XS, KP25598XS) е монтиран към някой от гореспоменатите автомобили Citroën, Peugeot или Ford.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!