Решаване на проблеми с гарнитурата на главата на Subaru 2.5L

19 август 2020, 13:00

Проблеми

2.5L боксерният двигател от серията EJ задвижва много от автомобилите на Subaru от представянето му през 1996 г. Има много различни вариации на този двигател; някои са с един (SOHC), а други са с два разпределителни вала (DOHC). Много от тях са с атмосферно пълнене, а други са с турбо. Въпреки тези разлики, всички тези двигатели споделят потенциала за развитие на течове от гарнитурата на главата.

OE уплътненията бяха композитни или ранно поколение многопластови стоманени гарнитури (MLS), като и двата дизайна са склонни към течове. Малко след монтажа тези уплътнения са склонни да пропускат вътрешно газове или охлаждаща течност, което често води до мазен остатък или мирис в резервоара на охлаждащата течност, което води до загуба на течност и прегряване. С остаряването си, те са склонни да развиват външни течове на охлаждащата течност и / или масло, които първоначално се забелязват като миризма на масло или охлаждаща течност, изгаряща от изпускателната система.

Причини

Фиг 2. Повреда на уплътнението на главата, което води до външен теч

За гарнитурите на главата на Subaru има много фактори, които причиняват теч, но повечето се причиняват от комбинация на тези проблеми.

  • Топлинни цикли: Въпреки че моторите са изцяло алуминиеви, а главите и блокът се разширяват със същата скорост, тези отливки се огъват, докато се нагряват и охлаждат, протърквайки уплътненията и покритията им.
  • Конфигурация на двигателя на боксера: Subaru използва изключително боксерни или плоски, с хоризонтално разположени цилиндри двигатели в своите превозни средства. При плосък двигател цилиндрите са успоредни на земята, вместо под ъгъл нагоре в редова или V конфигурация. Това означава, че маслото остава в контакт с уплътненията на главата, вместо да се оттича обратно към картера, когато двигателят е изключен. С течение на времето маслото може да доведе до влошаване на качествата на ганитурата на главата.
  • Електролиза: Много от по-късните модели Subaru, които страдат от външни течове на охлаждащата течност, също имат корозия на батерията и / или на заземяващия кабел за батерията. Въпреки че звучи странно, допълнителното съпротивление причинява електролиза в охладителната система, което прави охлаждащата течност корозивна.
  • Ненормално изгаряне:Неизправност на уплътнението на главата може да възникне при двигатели с 2.5-литров Subaru с атмосферно пълнене поради детонация или предварително запалване. Все по-често и собствениците на модели с турбокомпресор изпитват този тип повреда, поради повишеното налягане в цилиндрите. Този въпрос допълнително се усложнява, защото много собственици на Subaru с турбо модифицират двигателя и увеличават налягането, за да увеличат мощността. Това създава още по-високи налягания и температури в цилиндъра, които увеличават вероятността от неправилно изгаряне.

PermaTorque ® MLS уплътнение за глава на Fel-Pro ® с технологията на  уплътняващия слой LaserWeld  осигурява надеждно уплътнение, което рещава проблемите с уплътнението на главата. Уплътненията PermaTorque MLS са проектирани на базата на множество слоеве от твърда неръждаема стомана с релефни специализирани покрития.

Уплътняващите слоеве функционират като пружини и поддържат уплътнително налягане при топлинните цикли и при екстремни условия. Изключителното покритие не позволява прекомерно протриване, докато отливките се разширяват и свиват. Покритието компенсира и много по-голяма повърхностна грапавост от 80 Ra, вместо 30 Ra или по-малко, изисквани от оригиналните уплътнения за глава (OE MLS).

За взискателни приложения като Subaru 2.5L, Fel-Pro включва LaserWeld, лазерно заварен слой, който подобрява уплътняването, първоначално разработен за използване в автомобилни състезания и доказан, че издържа на най-екстремните условия. Уплътнителният слой LaserWeld прецизно контролира и ограничава компресията с множеството слоеве в уплътнението на главата на MLS, за да гарантира правилното налягане при уплътняване.

Съвети за монтаж

Както при повечето двигатели, които използват удължаващи се болтове при определен въртящ момент, е важно да се инсталират нови болтове на главата при обслужване на Subaru 2.5L, за да се осигури правилното напрежение на болта, въпреки че може да не е задължително условие от производителя. Поставянето на нови болтове за глава е добра застраховка за дълготрайна работа на гарнитурата. Старите болтове на главата са изпитали безброй топлинни цикли и събития на неправилно горене.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!