Тестване на ролката за свободен ход на алтернатора

28 август 2020, 7:00

Ролките за свободен ход на алтернатора стават все по-популярни при много леки и лекотоварни автомобили поради увеличеното натоварване на алтернатора. За разлика от традиционните твърди ролки, те позволяват да се освобождава вала на алтернатора всеки път, когато двигателят се забавя и заглушава вибрациите.

Те се предлагат в два вида: еднопосочни съединители (OWC) и съединители за свободен ход на алтернатора (OAD) . Докато решават подобен проблем, OWC и OAD са доста различни в начина си на функциониране. OWC се въртят свободно в една посока и веднага се заключват в другата посока; съединителите за свободен ход (OAD) се въртят свободно в една посока и позволяват малко ъглово въртене в другата посока.

Както всяка друга част, ролките за свободен ход на алтернатора не траят вечно и механиците ще сменят все повече и повече от тях. Тъй като никой от видовете шайби не е взаимозаменяем, е много важно да се използва само типът на ролката, с която първоначално е оборудвано превозното средство . Така че, ако превозното средство изисква твърда шайба, OWC или OAD, трябва да бъде инсталирана същата категория ролка. Също така трябва да се използват подходящи инструменти за демонтаж и монтаж на тези ролки.

Освен това, когато ролка за свободен ход на генератора е достигнала края на експлоатационния си живот, Gates препоръчва всички износващи се части да бъдат подменени едновременно, за да се осигури най-доброто дългосрочно решение. Важно е също така да замените обтяжната ролка, когато инсталирате нов алтернатор.

Как да тествате ролката за свободен ход?

Ролките за свободен ход се износват, но това не винаги се вижда с просто око. Следвайте тези прости тестове, за да установите кога ролка на алтернатора е близо до повреда:

Тестване на демонтирана ролка

Ако едно от тези изпитвания не успее, ролката за свободен ход на генератора трябва незабавно да се смени:

Тест 1 (вляво)

  1. Задръжте вътрешния пръстен
  2. Опитайте се да завъртите външния пръстен в същата посока на въртене на ремъка.
  3. Външният пръстен не трябва да се върти. Ако това стане, сменете ролката на алтернатора свободен ход.

Тест 2 (вдясно)

  1. Задръжте вътрешния пръстен.
  2. Завъртете външния пръстен в обратна посока на въртене на ремъка.
  3. Външният пръстен трябва да се върти. Ако това не стане, сменете ролката за свободен ход на алтернатора.
Тестване на автомобила
  • Докато двигателят работи на празен ход, проверете движението на обтегача на ремъка. Ако е прекомерно, това може да е първата индикация за износена ролка на алтернатора.
  • Вдигнете оборотите на двигателя до приблизително 2000-2500 об / мин. След това го загасете и слушайте за звук, който идва от алтернатора. Ако чуете кратък бръмчащ звук (от 1 до 5 секунди), лагерът на ролката може да се е износил и да се налага подмяна.
  • Краткият скърцащ шум по време на стартиране или изключване на двигателя най-вероятно е причинен от износена ролка на алтернатора. Износената ролка често блокира и се превръща в твърда шайба. Това ще накара ремъка да се плъзга по повърхността на шайбата по време на колебанията на скоростта на движение.
Тест на ролки със съединители за свободен ход на алтернатора (OAD)

OAD имат допълнителна функционалност и изискват специално тестване.

OAD трябва да имат гладко пружинно усещане в посока на задвижване и да се въртят свободно в обратна посока. Ако не, OAD изисква подмяна.

Забележка : Вътрешната пружина е силна и ще изисква използване на гаечен ключ и специален инструмент за правилна диагностика на шайбата.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!