Регенеративно спиране: Какво е това?

30 септември 2020, 13:00

Регенеративното спиране е технология, използвана при хибридни и електрически превозни средства за презареждане на батерията, която захранва автомобилите и за подпомагане на хидравличната спирачна система да ги спре.

Когато водачът свали крака си от педала на газта при движение по наклони или натисне спирачките, електродвигателят (или двигателите) се завъртат реверсивно и действа като генератор за презареждане на хибридната или EV батерията (или батериите). Тази енергия също се прилага като съпротивление на колелата за забавяне на автомобила, без да се използват конвенционалните спирачки (накладките и дисковете на всяко колело).

Когато водачът на хибридно превозно средство или EV задейства спирачките, кинетичната енергия (енергията на обект в движение) се преобразува в цялата или по-голямата си част в електричество, докато водачът не натисне напълно спирачния педал; тогава хидравличната система се активира и притиска спирачните накладки към дисковете.

Ето защо накладките и дисковете могат да издържат по-дълго на хибридите и електромобилите, отколкото на автомобилите, задвижвани единствено от двигатели с вътрешно горене. Регенеративното спиране извършва по-голямата част от ранната работа за спиране на превозното средство и хидравличните спирачки не се включват силно, докато не се приближат до финалната линия. Хидравличната система ще се включи по-рано при аварийно спиране или силно спиране при високи скорости.

Автомобилите със стандартни спирачки също преобразуват кинетична енергия, но енергията се превръща в топлина, създадена от триенето на накладките върху дисковете по време на спиране. Тази енергия просто се разсейва във въздуха и се губи.

При регенеративно спиране до 70% от енергията се улавя и използва за презареждане на батериите или забавяне на автомобила. Уловеното количество зависи от начина на шофиране на автомобил, както икономията на гориво зависи от стила на шофиране.

При хибридни превозни средства, които не са от типа plug-in, регенеративното спиране зарежда хибридната батерия, която може да съхранява само електричество за захранване на превозното средство на кратки разстояния или за подпомагане за ускорение. Честото забавяне и спиране на градското шофиране поддържа хибридните батерии заредени, което позволява на хибридните превозни средства да работят по-често в техния само електрически режим. Ето защо хибридните превозни средства са склонни да имат по-високи оценки на икономията на гориво за градско шофиране, отколкото за шофиране по магистрала, където електрическият двигател рядко се използва.

При EV и PHEV, регенеративното спиране може да презареди батериите само с малки количества; автомобилите все още трябва да бъдат включени в зарядни станции, за да презаредят напълно батериите.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!