Задвижващи системи с ремък в масло

1 октомври 2020, 13:00

Развитие на технологията на задвижващите системи за пренос на мощност

Почти без изключение, независимо дали с бензинов или дизелов двигател, двигателят с вътрешно горене разчита на механичнa задвижваща система за синхронизация на клапаните. Доскоро те бяха или с верига, работеща в двигателя, или с ремък, монтиран отвън. През 2007 г. Dayco проектира и разработи алтернативно решение, което съчетава предимствата както на „мокра“ верига, така и на „сух“ ремък, за да произведе първата в света система за задвижване с ремък, работещ в масло (BIO – Belt In Oil).

Като партньор на Ford за задвижване, Dayco беше натоварен с предизвикателството да създаде решение за заместване на задвижването на верижната инжекционна помпа с високо налягане за популярния двигател на производителя „Lynx“, който беше широко използван за вграждане в различни модели на Focus, C-Max, S. -Max, Mondeo, Galaxy, Tourneo Connect и Transit Connect модели от 1998 г.

След успешното въвеждане, технологията BIO вече е включена в няколко двигателя от други производители на превозни средства, включително PSA и VAG, както и в други двигатели на Ford, като многократно награждаваният му 1,0-литров EcoBoost.

Технологията BIO внесе истинска революция в синхронните задвижващи системи, тъй като е решение, което позволява на задвижващия ремък да работи в рамките на двигателя, което означава, че са обединени най-доброто от ремъчните и верижните технологии.

В резултат на това предишните предимства, свързани с верижно задвижвана система пред външна ремъчна система по отношение на размера на двигателя, са намалени и са запазени по-очевидните предимства на ремъчната трансмисия. Тези предимства се реализират в намаление на теглото на задвижващата система и следователно в намаление на нейната инерция, което в комбинация с по-ниското триене на гъвкавия ремък осигурява двойни ползи за околната среда от по-ниския разход на гориво и намалените емисии.

BIO ремъците също не са толкова широки, колкото сухите ремъци, тъй като се намалява необходимостта от разсейването на топлината, която естествено се получава в резултат на триенето между ремъка и ролките / обтегачите. Маслото намалява нивото на триене между тези компоненти и охлажда ремъка. Dayco BIO приложенията също се възползват от уникалната технологията PTFE (Polytetrafluoroethylene ) върху зъбите на нейните ремъци, което допълнително намалява триенето и води до по-голяма товароносимост, и осигурява по-дълъг експлоатационен живот.

Въпреки това, може би най-същественият принос за тези икономии е фактът, че за разлика от веригата, ангренажният ремък, независимо дали е разположен в мократа или сухата страна на двигателя, не може да се разтегне, което пречи на двигателя да претърпи фазови вариации поради удължаване и следователно активно помага да се избегне повишено замърсяване, причинено от неправилна синхронизация на клапаните. Технологията също така произвежда забележимо по-ниски нива на шум, отколкото сравнима система, задвижвана от веригата.

Производителите на автомобили са под огромен натиск да намалят емисиите на отработени газове и да увеличат горивната ефективност на двигателите, които задвижват техните превозни средства, което означава, че трябва да разширят технологичните граници, за да постигнат нужните показатели. Следователно е необходимо те да работят в партньорство със специализирани производители на компоненти, като Dayco, за да разработят технологията, необходима за постигане на техните цели.

Ford например взе решение да внедри гама от високопроизводителни бензинови и дизелови двигатели с малък работен обем, за да отговори на предизвикателството за емисиите / разхода на гориво. Гамата на Ford с бензинови двигатели с турбокомпресор и директно впръскване са проектирани да осигуряват нива на мощност и въртящ момент, обикновено свързвани с двигатели с по-голям работен обем, като в същото време постигат 20% по-добра горивна ефективност и 15% по-ниски емисии.

Неразделна част от дизайна на EcoBoost е революционната BIO система за синхронизиране, разработена от Dayco. Тези разработки на оригинално оборудване естествено се отразяват в програмите за резервни части за следпродажбено обслужване на Dayco, което им позволява да осигурят независимите сервизи с тези решения. Те могат да предложат на своите клиенти подобна замяна, която предоставя алтернатива на клиентите пред оторизирания дилър.

За повече информация относно OEM продуктите за предаване на енергия от гамата Dayco посетете: www.dayco.com

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!