Ултразвуков сензор за ниво на масло

13 октомври 2020, 7:00

Този сензор се използва за наблюдение на нивото на маслото чрез непрекъснато му измерване в статичния и динамичния диапазон. Сензорът е предназначен за вертикална инсталация отдолу в дъното на картера. Вътре в корпуса има датчик за ниво, температурен датчик и сензорна електроника.

Приложение

Сензорите за масло в автомобила гарантират, че двигателят не работи с твърде малко масло. Доказаната технология на ултразвукови сензори използва принципа на постоянно измерване и следи нивото непрекъснато по време на пътуването. Когато двигателят работи (динамичен обхват), нивото е значително по-ниско от нивото в покой (статичен обхват). Измервателна щека проверява нивото на маслото само в статичния диапазон в двигателя. Този сензор за ниво на маслото може да измерва нивото на маслото непрекъснато, т.е. както в динамичния, така и в статичния диапазон. Работейки постоянно, той предотвратява падането на маслото под минималното количество по време на работа на двигателя и оттам прекъсвания в масления филм (което би довело до отказ на двигателя). Пределните влияния като наклонени позиции на превозното средство, странични и надлъжни ускорения се компенсират чрез осредняване на измерените стойности в ECU.

Структура и функция

Архитектурата на сензора за ниво на маслото PULS (Packed Ultrasonic Level Sensor) се състои от единичен многочипов модул, в който са интегрирани ултразвуковите и температурните сензори и ASIC (специфична за приложение интегрална схема). Тази компактност в сравнение със сензорите, оборудвани с разнообразни електронни компоненти, води до по-висока устойчивост на удар и вибрации. Вграденият в многочиповия модул ултразвуков сензор излъчва сигнал, който се отразява от граничната повърхност масло-въздух на двигателя. Времето за преминаване на сигнала се измерва и нивото се изчислява в зависимост от скоростта на звука в средата. Затихващата чашка, прикрепена над модула, се използва за успокояване на средата (особено) в динамичния диапазон. Тя има отвори в основата и върха, които позволяват постоянен поток на маслото.

Ефекти при повреда

Причини за повреда на датчика за нивото на маслото:

  • Вътрешно късо съединение
  • Неизправност на сензорни елементи
  • Неизправност на електрониката на сензора
  • Попадане на моторно масло чрез повреди в корпуса.
  • Липсващо напрежение и заземяване

Неизправност на сензора за нивото на маслото се забелязва, както следва:

  • Светва предупредителната лампа за масло
  • Предупреждение в многофункционалния дисплей
  • Съхранява се код за повреда
Отстраняване на неизправности

Следните тестове трябва да бъдат взети предвид по време на отстраняване на неизправности.

Визуална инспекция:

Ако на корпуса на датчика за нивото на маслото, окабеляването или съединителя се забелязват някакви повреди, сензорът трябва да се смени и / или окабеляването да се поправи.

Проверка на захранването и заземяването на напрежението:

Захранването с напрежение трябва да се проверява на щепсела на сензора (следвайте инструкциите на производителя), както и на заземяващата връзка.

Проверка с осцилоскоп:

Използвайте осцилоскопа, за да проверите сигнала на линия (A). Внимание: Това измерване може да се използва само за определяне дали даден сигнал се предава към контролния блок. Не е възможно да се прецени правилната функция на сензора въз основа на показания сигнал.

Проверка с диагностичния инструмент:

Паметта на неизправностите трябва да се прочете с подходящ диагностичен инструмент. Свързаните с датчика неизправности трябва да бъдат отстранени и паметта за неизправности трябва да бъде изчистена.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!