Механично претоварване на стартера, дължащо се на стартиране, когато двигателят спира

14 февруари 2019, 9:00

Когато двигателят се изключва, той продължава да работи в същата посока за няколко секунди, в зависимост от неговия размер, маса и допълнителните агрегати (например генератор). Поради компресията в цилиндрите, той също се завърта назад и напред точно преди да се спре – тоест, срещу нормалната посока на движение. Ако двигателят се стартира отново точно в този момент, тези сили действат и върху стартера. В зависимост от двигателя и конструкцията, това механично претоварване може да доведе до деформации, пукнатини и счупвания на отделни компоненти на стартера (напр. зъбно колело, вал, фланец) или ролката за свободен ход на алтернатора.

 

Фигура 1: Счупени компоненти на стартера: ляво – вал; дясно – фланец

Задействането на ключа за запалване подава работен ток към релето и управляващ ток към стартерния двигател на клема 50. Веднага щом двигателят достигне точката на самостоятелна работа, алтернаторът също започва да генерира ток и изпраща сигнал през W към релето. По този начин управляващият ток към клема 50 се отрязва, така че стартерният двигател не може да се задейства твърде дълго.

Фигура 2: Схема на свързване на стартово/блокиращо реле

Тъй като релето получава непрекъснат сигнал от алтернатора по време на работа, не е възможно да се задейства стартера докато двигателят работи. Вграденият таймер за забавяне също предотвратява свързването към терминал 50 за няколко секунди след изключване на двигателя. Това гарантира, че двигателят може да бъде стартиран отново само след като е достигнал до пълен стоп.

ВАЖНО! Без стартово/блокиращо реле, стартерният двигател може да бъде задействан твърде дълго въпреки успешния старт, или докато двигателят продължава да работи или спира.

Източник: MAHLE aftermarket

 

 

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!