Ремонт на въздушно окачване MB, W211 / S211 с Bilstein

19 октомври 2020, 13:00

Собствениците на Mercedes E-Class, модели W211 / S211 с пневматично окачване, са свикнали с висок комфорт и образцово поведение на окачването. Междувременно първите модели от тази серия са на десет години, километражите имат шестцифрен пробег, системата е доста износена и се нуждае от ремонт.

Ремонтът с оригинални части за повечето собственици вече изглежда прекалено скъп, но сервизът може да предложи разумен начин за запазване и поддържане на обичайното ниво на качество и функционалност, избирайки за предния мост на MB W211 / S211 въздушни модули от гамата “BILSTEIN B4 модули за въздушно окачване”, а за задния мост – от гамата “Пружини с въздушно окачване BILSTEIN B3”.

Опитите на конкурентите да убедят в съществуването на привидно адекватна алтернатива, която привлича с ниска цена и по-малко време, необходимо за инсталация, винаги предизвикват скептицизъм сред разработчиците на оригинални технологии. Експертите на BILSTEIN периодично изследват такива части на пазара и проверяват тяхното качество и функционалност. Не всяка алтернатива е адекватна. Ето защо, за да не превърнем Mercedes в набор от съмнителни подробности, по-добре е да сме наясно с всички последствия от подобни спестявания.

Амортисьорът и въздушната пружина на задния мост на E-Class, W211 / S211 са монтирани като отделни части от системата. В този случай въздушната пружина има допълнителен външен разширител на резервоара.

Пневматична пружина на задния мост –  за W211 / S211 само с допълнителен разширител на резервоара!

Имаше оживена дискусия за сложния и евтиния дизайн на моделите с въздушно окачване на задния мост W211 / S211. Опитните механици знаят, че това изисква значително време за монтаж. Следователно, някои конкуренти обещават значителни икономии на време за монтаж, оправдавайки факта, че са изоставили външния резервоар в дизайна на своя продукт, чието присъствие изисква пълно и следователно дълго демонтиране на задното окачване.

Звучи привлекателно, но инженерите на оригиналното оборудване са разработили този дизайн с външен разширител на резервоара и точно такъв размер. Този допълнителен обем ви позволява бързо да променяте налягането във въздушната пружина и нейната еластичност, когато това се изисква от ситуацията. Тук безопасността и комфортът остават на високо ниво, независимо от състоянието на натоварване.

Така че, когато напълно изоставите разширителя или, намалявайки неговия размер го сложите в средата на въздушната пружина – първоначалната съгласуваност на взаимодействието на сложната система се разрушава. Следователно, ако искате да продължите да шофирате във вашата Е-класа и да се насладите на предимствата на оригиналната система за въздушно окачване Airmatic, трябва да изберете въздушна пружина с външен резервоар, предоставен от оригиналния дизайн.

Системата от електромагнитни клапани на пневматичния модул на оригиналното оборудване. Без тях активното въздушно окачване, което в движение се нагажда към подходящата пътна обстановка и натоварването на автомобила, става пасивно.

Пневматични модули за предния мост. Соленоидният клапан има значение!

На предния мост при моделите W211 / S211 са инсталирани модули с въздушно окачване, където амортисьорът и въздушната пружина са интегрирани в една част. Производството на такъв модул е ​​сложно и скъпо, така че по-евтините алтернативи започнаха да се появяват бързо на пазара заедно с оригиналните модули. Те могат да бъдат както нови продукти: модули с ограничена функционалност, така и възстановени, рециклирани модули.

Изследванията на такива алтернативи предполагат, че потребителят трябва да бъде внимателен. Тъй като частите, използвани за „възстановяване“ на вече използвани модули, често не съвпадат с оригиналните по дизайн, размери или материал. Например, когато гуменият елемент на пружината не е достатъчно еластичен, това ще повлияе на комфорта, безопасността и износването.

Друг проблем на “възстановените” модули е, че се възстановява само гуменият елемент на въздушната пружина и амортисьорът остава такъв, какъвто е бил, т.е. никой не знае с какъв пробег и с какъв баланс на ресурсите. Представете си, че имате няколко такива възстановени пневматични модула на оста, разликата в живота на амортисьорите обикновено е неизвестна.

В допълнение, заедно със старите амортисьори във “възстановените” модули са и старите соленоидни клапани. Въпреки че са оригинални, те също са износени и могат да доведат до много грешки на бордовия компютър. Поради това те обикновено се деактивират незабавно, така че имитират само сигнала за наличието на соленоиден клапан.

Какво означава това на практика? В оригиналната система от пневматични модули “Airmatic” амортисьорът е оборудван с два електромагнитни клапана, които осигуряват управление на характеристиките на затихване на модула. Без тях активното въздушно окачване, което в движение се нагажда към подходящата пътна обстановка и натоварването на автомобила, става пасивно.

Ситуацията с новите бюджетни модули, които се произвеждат, за да се гарантира евтина цена, не е много по-различна. Тук изобщо няма клапани. Следователно и в двата случая на тези псевдоадекватни алтернативи едно от предимствата на оригиналната пневматична система просто изчезва.

Всичко свидетелства в полза на избора, който съответства на качеството, дизайна и 100% завършеност на функционалността на нивото на оригинално оборудване, осигурено от модули за въздушно окачване от гамата BILSTEIN B4. Дори Mercedes, независимо от възрастта, може да остане толкова висококачествен и надежден автомобил, колкото неговите висококачествени и надеждни части.

Mercedes, заедно с Bilstein, разработиха системата за въздушно окачване Airmatic още през 1997 г., оттогава тя се превърна и продължава да бъде оригиналният стандарт за широка гама от модели, а не само за премиум класа.

Thyssenkrupp Bilstein GmbH е единственият, който предлага модули и пружини с въздушно окачване, еквивалентни на оригиналното оборудване за независимия пазар на резервни части.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!