Новаторска защита на пътниците: преди 40 години Bosch пусна електронния блок за управление на въздушните възглавници за автомобили

16 януари 2023, 11:33

  • Помогна да спаси около 90 000 живота след дебюта си.
  • Разгръща се по-бързо, отколкото човек може да мига.
  • Преминава през над 1,8 милиона симулации на катастрофи, докато не е готов за производство в съвременните модели превозни средства.
  • Член на управителния съвет на Bosch Крьогер: „Bosch е пионер в автомобилната електроника и безопасността.“

Катастрофа, силен гръм и най-лошият сценарий е избегнат – това е най-лесният начин да се опишат предимствата на въздушната възглавница. Играещ ключова роля в тази защитна „детонация“ е блокът за управление на въздушните възглавници. Той функционира като контролен център за животоспасяващата надуваема възглавница. Преди 40 години Bosch обедини усилията си с Daimler-Benz AG, за да започне производството на първия в света електронен блок за управление на въздушните възглавници – давайки решаващ тласък на защитата на пътниците. „Bosch е пионер в автомобилната електроника и безопасността“, казва членът на управителния съвет на Bosch Харалд Крьогер.

„Електронният блок за управление на въздушните възглавници показва какво имаме предвид с думите „Изобретен за цял живот“. От началото на пълномащабното производство през декември 1980 г. Bosch е произвел повече от 250 милиона блока за управление на въздушните възглавници и непрекъснато усъвършенства технологията. Изследователите на произшествията на компанията изчисляват, че от пускането на пазара на контролните блокове на Bosch за управление, предните и страничните въздушни възглавници, които те използват, са помогнали за спасяването на около 90 000 живота по целия свят. Това ги прави ключов компонент за да няма смъртни случаи или сериозни наранявания в пътното движение.

Правилното решение за милисекунди

Използвайки вътрешни и външни сензори за ускорение, скорост на въртене и налягане, модерният блок за управление на въздушната възглавница идентифицира вида на инцидента, както и тежестта му, и при необходимост използва въздушната възглавница и обтегача на колана. Само за десет милисекунди – десет пъти по-бързо, отколкото човек може да премигне – алгоритъмът на спусъка интерпретира данните на сензорите, за да определи дали шофьорът просто е натиснал спирачките, блъснал се е в паркирана кола, прескочил бордюра или автомобилът е претърпял сериозен сблъсък, или има риск от преобръщане. Ако ситуацията е опасна, системата запалва пиротехническия генератор на газ. В рамките на 30 милисекунди въздушната възглавница е напълно напомпана и може да защити водача и пътниците.

Днешните превозни средства се доставят с девет инсталирани въздушни възглавници, които могат да се задействат индивидуално в зависимост от сценария на инцидента. След сблъсък системата също изпраща сигнал за спиране на подаването на гориво или, в електрическите превозни средства, за изключване на батерията с високо напрежение. Освен това системата препраща информация за произшествието към други системи на превозното средство – например eCall, който автоматично се обажда на аварийни служби, след като е била задействана въздушна възглавница.

От 1977 г. инженерите на Bosch са работили с производители на автомобили по първия електронен блок за управление на въздушните възглавници, като са го подложили на повече от 6000 краш теста в 60 модела превозни средства. Днес са необходими повече от 1,8 милиона симулации на катастрофи, за да се подготви блок за управление на въздушните възглавници за масово производство в превозното средство. Първата система въздушни възглавници, която започна да се произвежда през декември 1980 г. и след това беше пусната на пазара в Mercedes-Benz S-Class, се състоеше от три компонента – преобразувател на напрежение, енергиен резерв и контролен блок – с общо 170 части. Те контролираха само въздушна възглавница и обтегач на колана за водача и по избор за пътника отпред.

Днешното управление на въздушните възглавници от дванадесето поколение има наполовина по-малко части и може да управлява до 48 устройства за задържане, включително различни предни и странични въздушни възглавници, въздушни възглавници за колената,

Блокове за управление на въздушните възглавници и автоматично управление

В бъдеще, тъй като броят на сензорите в превозните средства се увеличава, прилагането на събраната информация може да гарантира, че въздушните възглавници, обтегачите на коланите и други функции на превозното средство взаимодействат още по-добре. Такова взаимодействие може да изглежда по следния начин: системата бързо разпознава предстояща авария и например автоматично поставя пътниците в седнало положение, което намалява риска от нараняване преди действителния сблъсък. Той може да използва въздушни възглавници и обтегачи на коланите, за да осигури възможно най-добрата защита срещу катастрофа за всеки човек в автомобила.

Все по-автоматизираното шофиране е една от областите, в които тези възможности са от значение, тъй като на по-високи нива отваря изцяло нови интериорни концепции и повече пространство за придвижване, дори за водачите: те могат да завъртят седалката си или да се обърнат с лице към пътниците. Тъй като разположението на седалките в автомобила става по-гъвкаво, все по-важно е да има много специфичен контрол на въздушните възглавници и обтегачите на коланите. От своя страна това увеличава сложността на изискванията към блоковете за управление на въздушните възглавници, по които Bosch вече работи днес. Дори и след 40 години, Bosch  все още има карти в ръкава.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!