По-малко, определено е повече

14 декември 2018, 11:00

Съединителят за Формула 1 се произвежда ръчно и се състои от 20 отделни части. Малкото тегло и олекотения дизайн на автомобилите диктува, че всички останали монтирани компоненти също трябва да са компактни, а съединителят не е изключение. В резултат на това той е по-къс по дължина от химикалката и тежи само 1200г. Това е приблизително еквивалента на една десета от теглото на конвенционален съединител, монтиран в компактна кола. Задвижването на трансмисията се задейства само с четири фрикционни диска с диаметър 97 mm. Изключително леките материали (титан и въглеродни влакна) се използват, за да поддържат теглото възможно най-ниско. Високоякостните сплави, съобразени с аерокосмическите стандарти, се използват за максимално увеличаване на твърдостта на титаниевия корпус, което е от съществено значение за малкия обем на компонента.

Съединителят за Формула 1 се сглобява ръчно

Малък размер, огромна мощност

Формула 1 двигатели притежават почти 1000 к.с. мощност и ускоряват автомобилите от 0 до 100 км/ч за около две секунди. Необходимо е специално разработен високопроизводителен съединител за предаване на тази мощност на трансмисията. Този високоскоростен съединител може да предава въртящ момент до 1000 Nm, което е възможно със специален фрикционен въглероден материал. В ярък контраст, съединителят, монтиран в конвенционален автомобил със среден размер, трябва да предава въртящ момент от само 400 Nm. Съединителят на Формула 1 трябва да се справи с около десет пъти повече енергия, отколкото конвенционален съединител. От гледна точка на производителността, това означава, че плътността на мощността е около 100 пъти по-висока от конвенционалния съединител поради тънкия дизайн.

Топлинно натоварване

Фрикционният материал на съединителя за Формула 1 може да издържа на температури до 1200 °C. Специалните мембранни пружини върху въглеродния съединител временно издържат на високи работни температури, достигайки до 400 °C при стартиране. Като сравнение, органичният фрикционен материал, използван за стандартен съединител, започва да гори при температура 450 °C. Особено предизвикателство е постигането на постоянно поведение на съединителя при различни температури.

SACHS карбонов съединитела за Формула 1

Поведение при износване

Съединителят на Формула 1 трябва да се справи с до тридесет стартирания и до 4200 промени на скоростите по време на Голямата награда, например в Монако. Това неизбежно води до голямо износване. Въпреки това не само стартирането и многото промени на скоростите, са тези които поставят съединителя под огромно натоварване. Изключително динамичният двигател с високите пикови натоварвания води до трайно приплъзване на съединителя. В една състезателна обиколка плъзгането се равнява на приблизително два оборота. Това е друг важен фактор, влияещ върху голямото износване на съединителя.

Източник: ZF

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!