Не всички радиатори са еднакви

24 януари 2019, 9:00

Разлика между заварени и механично сглобени радиатори

Изборът на радиатор не винаги е лесен, защото често има много различни възможности за избор. Имайте предвид, че може да има голямо различие между две части, в зависимост от материалите, технологията и производителността. Избирайки подходящия радиатор, избирате висококачествена част с оптимално охлаждане и дълготрайност.

Има два вида радиатори. Механично монтиран (обикновено евтин) радиатор и заварен радиатор. И двата радиатора се използват от производителите на автомобили. При смяна на радиатора новите характеристики на радиатора (материал, технология и размери) трябва да бъдат равни или по-добри от оригиналната част. Само в случаите, когато заменяемият радиатор е заварен, а оригиналният е механично сглобен, е приемливо дебелината на сърцевината да е малко по-малка. Това е така, защото заварен радиатор има до 60% по-висока охлаждаща способност.

В случай на модернизация (монтажа на теглич и/или монтиране на “чип”) на двигателя се препоръчва да се провери радиаторът за евентуална смяна на високоефективна заварена версия.

Когато се натовари двигателя, той произвежда много топлина. Температурите могат да се повишат до повече от 1.500° C. Частите, които са подложен на такива температури, трябва да бъде ефективно охладени, за да се предотврати прегряване. Ако температурата на двигателя пък прекалено ниска, икономията на гориво ще намалее и емисиите ще се увеличат. Системата за охлаждане на двигателя поддържа двигателя при постоянна температура.

Радиаторът е свързан към двигателя с канали, през които се изпомпва течност (охлаждаща течност на двигателя). Циркулационният охлаждащ агент получава топлината от изгарянето и трябва да се охлади от радиатора. Радиаторът има серия от тънки тръби, през които протича охлаждащата течност. С непрекъснат въздушен поток охлаждащата течност се охлажда. Това води до постоянна температура на двигателя и предотвратява прегряването на двигателя. Радиаторът се поставя в предната част на автомобила, често прикрепен към други топлообменници, като например интеркулера или кондензатора.

Разликата между заварени и механично сглобени радиатори

Радиаторът се състои от тръби с пластини между тях. Горещата охладителна течност преминава през тръбите. Ребрата осигуряват пренос на топлина от тръбите във въздушния поток. Има два начина, по които се произвеждат радиаторите:

В заварен радиатор ребрата на питата и тръбичките се заваряват в пещ. Това създава метална връзка. Благодарение на тази заварена връзка се създава оптимален топлообмен. Тръбите на този тип радиатори често са сплескани. Това създава по-голяма охлаждаща повърхност. NRF радиаторите са запоени съгласно технологията на запояване Nocolok®

Другият тип радиатор е механично сглобеният радиатор. Разликата със запояването е методът на производство и спестяване на енергия, тъй като тези радиатори не са запоени. Тръбите са винаги кръгли. Тези кръгли тръби се поставят в питата на радиатора. Винаги ще има малка пролука между тръбите и пластините от питата. Това автоматично води до много по-нисък (до -60%) пренос на топлина в сравнение със заварен радиатор.

Окончателно заключение

Ако двигателят на превозното средство първоначално е оборудван с механично монтиран радиатор, тогава същият тип може да се използва за ремонт. Ако първоначалният радиатор е бил заварен, тогава силно се препоръчва подмяната да се извърши със заварен радиатор. Вероятно е двигателят да работи в такова състояние на термично напрежение, при което механично сглобеният радиатор не е в състояние да осигури оптимално охлаждане. Завареният радиатор обикновено е малко по-скъп от механично монтирания радиатор, но е по-ефективно решение. NRF разполага с продуктова гама от над 3 000 заварени радиатора.

Източник: NRF

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!