Новата роля на генератора в развитието на хибридната технология

4 декември 2020, 7:00

Системи за спиране и стартиране и регенеративно спиране

Повечето старт-стоп системи използват конвенционален алтернатор и стартер за тежък режим на работа, но една от най-технологично усъвършенстваните системи в микрохибридната технология е разработената от Valeo iStARS (Реверсивна система за стартер – алтернатор) номера на Autoelectro AEG9005 и AEG9009 са популярни примери за тях. Превозните средства, използващи тази технология, имат алтернатор, който работи с конвенционална 12V система. В този случай обаче алтернаторът работи и като стартов двигател, като реверсира алтернатора и стартира двигателя с помощта на спомагателния задвижващ ремък. Тази система се управлява от ECU и след като превозното средство стартира, iStARS се превръща обратно в управляван от ECU алтернатор, зареждащ с променливо напрежение според указанията на ECU в отговор на изискванията на автомобила.

Автомобилите с тази технология често имат конвенционален стартер за студен старт, но реверсивният алтернатор означава, че няма зъбно колело за повторно включване и води до по-плавен и бърз процес на рестартиране.

Предлага се и алтернатор (AEK4006), който може да се монтира на Mazda с регенеративно спиране; това е управляван от ECU алтернатор, който може да се зарежда до 25V при спиране. Презареждането се съхранява в кондензатор и се преразпределя при поискване, обикновено при ускорение, което означава, че алтернаторът не произвежда ток при ускорение, като по този начин намалява натоварването на двигателя, увеличава производителността и намалява разхода на гориво. Като цяло това е по-развита и усъвършенствана система „Smart Charge“, която вече се използва от много производители, където ECU контролира алтернатора и неговите работни протоколи.

Въпреки че гореспоменатите компоненти са добри примери за това как се променя функцията на алтернатора, те в никакъв случай не представляват пълната картина. Autoelectro разполага и с пълен хибриден алтернатор, който може да бъде монтиран на най-новите хибриди Peugeot 508 и 5008

За да се изясни, „пълен“ хибрид е превозно средство, което може да се задвижва както от електрически мотор, така и от неговия двигател с вътрешно горене. За тези препратки Autoelectro има номер на част AEG9008, който е комбиниран тип iStARS (реверсивен и може да стартира превозното средство). Разликата е, че тази версия има 8kW 415V изход, който поддържа зареждането на хибридни батерии. Алтернаторът функционира както при 415V за хибридната задвижваща система, така и при 12V за електрическите превозни средства.

48V е бъдещето

Мнозина в бранша знаят за преминаване към 48V електрически системи. Всъщност през следващите пет години се изчислява, че една пета от всички продадени автомобили ще работят с тази система.

Идеята на 48V системата е да захранва системи на превозни средства, които някога са били механично задвижвани, като сервоуправление, помпи, вентилатори и др. Работата им по електронен път намалява количеството на съпротивлението на двигателя с вътрешно горене и дава на централния процесор на автомобила по-голям контрол върху производителност и ефективност, като по този начин максимизира цялостната работа.

В основата на тази 48V система е регенеративното зареждане; процес, който има способността да използва кинетичната енергия, произведена по време на спиране. Енергията често се възстановява чрез интегриран стартер-генератор (ISG), монтиран между двигателя и трансмисията, който преобразува кинетичната енергия в електричество и зарежада 48V литиево-йонна батерия. ISG захранва и конвенционалната 12V система чрез преобразувател на напрежение. Този ISG може да действа и като стартер, с възможност за много по-бързо завъртане и стартиране на двигателя от стандартния стартер, което осигурява плавна работа със стоп-старт. Електрическият мотор може да се използва и за увеличаване на въртящия момент и конските сили на двигателя на превозното средство, когато е необходимо.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!