Как се успява е автосервизния бранш?

5 декември 2020, 6:00

Как го правят големите и преуспелите в автосервизния бранш и изобщо как станаха такива?

Имате ли понякога чувството, че по ред причини автосервиза ви е изгубена кауза? Опитвали ли сте да намалите броя на тези моменти и имате ли техника за бързото им преодоляване? Ако не сте, добрата новина е, че съществува такава възможност!

Със сигурност сте се питали как някои преуспяват в автосервизния бранш. Ще ви разкрия как го правят големите и преуспелите и изобщо как станаха такива.

Ако ви се случва да имате усещането че сте като заседнали в бизнеса или пък блуждаете без посока, много е вероятно това да е така защото сте създали автосервиза си без ясна представа какво, за кого, защо и как ще го правите. Казано с други думи, създали сте автосервиза без да сте наясно с вашата и неговата мисията. Съответно, не сте описали мисията, така че като прочетете след това да си кажете „А-ха, ето затова съм създал автосервиза“. Тази мисия, независимо дали на хартия, лозунг или в уеб страница, представлява вашето Фирмено Мото и е основата на фирмата ви и вътрешно-фирмената култура, върху която се надгражда всичко останало. Разгледайте всеки преуспял бизнес отблизо – от най-малкия до най-големия. Ще установите, че мотото е налице от самото зараждане на бизнеса.

Мотото или още наричано девиза представлява кратко изявление побрано в едно изречение или максимум две. То е красноречиво и изчерпателно, но в никакъв случай прекалено гръмко, казва всичко с няколко прости думи и има много важна функция в няколко насоки. И за да не звучите като всеки друг автосервиз, който предлага същите продукти и услуги, трябва да го създадете като образ на вашата ценностна система и тази на клиентите, за които милеете. Още повече, то трябва да е образ на ценностната система на хората, които работят с (за) вас и трябва да дава ясна идея защо е създаден вашия бизнес, какво ще предоставя, кого ще обслужва и каква е крайната цел. Аз, обаче, обичам да добавям в мотото и по какъв начин бизнеса ще обслужва клиентите си – става въпрос за количествената и качествена характеристика на продуктите и услугите.

Защо доброто и изпипано мото е изключително важно за успеха на автосервиза ви?… Ето ги причините:

  1. Дава пълната информация от която имат нужда потенциалните служители / клиенти, за да вземат решение да станат ваши служители / клиенти;
  2. Помага ви да подберете и привлечете типа служители / клиенти, които желаете;
  3. Помага ви да държите далече типа служители / клиенти, които не желаете;
  4. Помага ви да правите целенасочена реклама без да пилеете средства ненужно;
  5. Винаги е отразено в рекламата ви, така че не се налага да се чудите всеки път какво и как да рекламирате;
  6. Мотото ви е инструмент за налагане на собствена марка, отличаваща ви от всички други;
  7. Има, обаче, едно свойство, което аз смятам за най-важното… МОТОТО Е ВАШИЯ КОМПАС – винаги, когато имате усещането че сте изгубили посоката, затънали сте и искате да се върнете обратно на твърда земя, неуверени сте какви стъпки да предприемете или какви промени да направите, не знаете каква посока да поемете оттук-нататък… направете това което отдавна не сте правили – прочетете девиза си! (Да се надяваме, че имате такъв.) Той съхранява всичко от което имате нужда, за да успеете – вярата, надеждата, постоянството, самоувереността, съответствието, дълбоката психологическа връзка с клиентите ви.

Забелязахте, че думите служители и клиенти се повтарят почти навсякъде… това е така, защото мотото работи по еднакъв начин както при наемането на служителите така и при придобиването на клиентите.

„Някои автосервизи преуспяват, а други не. Причината не е в това, че някои управители са по-умни и способни или пък предлагат по-добри или търсени продукти и услуги. Причината е, че те притежават компаса с който да сверяват посоката си, а знанието че винаги са на верния път ги предпазва да не губят вярата, постоянството и усърдието си – инструментите с които коват успеха.“

Владислав Гергинов

 

Девиза може да работи за вас и бизнеса ви, когато е конструиран правилно и срещу вас, когато е композиран неправилно. Също така, за да има пълен положителен ефект, всичко и всеки във фирмата ви трябва да работи в съответствие с девиза. Затова е изключително важно всеки път, когато приемате нов човек на позиция в автосервиза да насочите вниманието му към вашите фирмени ценности и девиза си и да изискате съгласие и съответствие с тях. Ако допуснете и оставите да съществуват несъответсвия, ако не споделяте посоката и мотивацията си с екипа си, ако не давате ясна индикация на клиентите си кой сте и защо те просто ще се лутат и няма да ви следват. Нещата ще тръгнат в обратната посока, постепенно ще загубите доверието на персонала и клиентите си, а това може да доведе до затъване или разрушаване на бизнеса ви.

Ако вече ви се изясни защо сервиза ви се разива така добре (или не) и искате да създадете собствено вдъхновяващо мото, което да диктува успехите и издигането ви като доверена марка в автосервизния бранш, можете да насрочите консултация с мен оттук.

Владислав Гергинов, основател на The Garage Mentor, дългогодишен автотехник, мениджър и собственик на автосервиз. Специалист по бизнес, рекламни стратегии и онлайн маркетинг. Отделящ основно внимание на израстване на индустрията на автосервизното обслужване, развитието на екипите и внедряването на модерни концепции и бизнес инструменти.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!