Vitesco Technologies доставя на Renault модул за задвижване за електрифицирани трансмисии

16 декември 2020, 13:00

  • В специалната хибридна трансмисия на платформите на Renault E-Tech предавките се превключват от задвижващ модул, произведен от Vitesco Technologies
  • Това допринася за превръщането на хибридните превозни средства в по-привлекателни за крайния потребител и по-доброто използване на спестяванията на CO2 от хибридната технология
  • Основната поръчка бележи навлизането в новаторска нова технология
  • С тази нова форма на електрификация Vitesco Technologies индустриализира перспективно развитие

Електрификацията на задвижващата система е най-важният технологичен инициатор за чиста, локално освободена от емисии и високоефективна мобилност. В допълнение към електрическите превозни средства, захранвани от батерии, електрификацията дава възможности и за хибридите. В хибридните трансмисии системата за електрическо задвижване работи в тесен екип заедно с двигателя с вътрешно горене, предлагайки големи глобални ползи за намаляване на емисиите на CO2 на автопарка.

Така е при новия пълен хибрид на Renault, където електрически задвижващ модул от Vitesco Technologies вече поема контрола върху смяната на предавките в автоматичната трансмисия. Renault е интегрирал задвижващия модул в своята платформа E-Tech, която се използва например в Clio, но също и в Mégane, Arkana или Captur.

За Vitesco Technologies, водещ международен производител на модерни задвижващи технологии и решения за електрификация, това означава внедряване на нова технология на голямо серийно производствено ниво: автоматичната трансмисия за пълния хибрид Clio E-Tech е първата специализирана хибридна трансмисия, използвана от Renault в Европа . С тази нова форма на електрификация и значителното опростяване на механичните компоненти в трансмисията означава, че ще бъде възможно да се предложи пълният хибрид на ценовото ниво на дизелово превозно средство с автоматична трансмисия. В резултат на това задвижващият модул за електрификация на трансмисията помага да се направят хибридните превозни средства по-привлекателни за купувача и позволява по-добро използване на икономиите на CO2 от хибридната технология. Поръчката включва трицифрена сума от милиони евро през целия срок.

“Мобилността с намалена емисия на CO2 трябва да бъде достъпна, преди да бъде пусната. Електрификацията в трансмисията може да играе ключова роля тук”, обяснява Волфганг Бройер, изпълнителен вицепрезидент на бизнес звеното за електронно управление във Vitesco Technologies. “Ние популяризирахме този нов метод за прилагане на електрификацията много рано и като опитен сериен доставчик вече сме в състояние да започнем производство в индустриален мащаб. Поръчката, направена от Renault, допълнително затвърждава нашата позиция на пазара на хибридни задвижвания.”

Мехатронно решение за хибридния пазар

До мехатронното решение за хибридния пазар Vitesco Technologies успешно разработва електроника за автоматични скоростни кутии от десетилетия. Компанията заема водеща глобална позиция в производството на блокове за управление на трансмисията. Новият задвижващ модул е ​​резултат от широка компетентност в областта на технологиите за управление, експертиза в задвижващите механизми и изключителни познания за електрификацията. Два електрически мотора с мощност 100 W инициират превключването на предавките. Специализираната хибридна трансмисия в Clio E-Tech не разполага с фрикционен съединител и така превключването на предавките се инициира чрез палцов съединител, което намалява загубите от триене и допълнително увеличава ефективността на задвижването, като същевременно намалява необходимото пространство за монтаж. В резултат на това в по-компактните превозни средства ще бъде възможна и предна напречна инсталация. Модулът използва по-рентабилни двигатели с постоянен ток, тежи по-малко от 1 кг и следователно поставя основен еталон на този нов пазар.

„Само преди няколко години подобно нещо никога не би било технически осъществимо“, обяснява Стефан Ребхан, изпълнителен вицепрезидент „Технологии и иновации“ във Vitesco Technologies. “Едва сега технологията за управление е достатъчно мощна, за да реализира концепция за палцов съединител от този вид. Затова беше точният подходящ момент да индустриализираме нашето дългогодишно развитие.” Когато палците са включени, двата електродвигателя в задвижващия модул работят с такава скорост и прецизност, че водачът не забелязва липсата на фрикционния съединител, тъй като предавката се превключва за по-малко от 150 милисекунди. „Ефектът на закъснение, при който превключването на предавките значително изостава от заявката от педала на газта, не се появява тук.“

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!