Причини за повреди и препоръки за демонтаж / монтаж на обтегач на VAG двигатели

14 януари 2021, 7:00

Идентифициране на обтегача на аксесоарния ремък GA357.24

Общи причини за отказ

Износена или блокирала ролка за свободен ход на алтернатора (OAP)

Ролката за свободен ход на алтернатора (OAP) позволява свободно въртене, когато алтернатора не е необходим. Ако OAP е износена или блокирала, тя може да не се отцепи, което означава, че генераторът не може да работи на свободен ход, когато е необходимо. Това принуждава ремъкът да отскача нагоре и надолу и да придърпва обтегача.

Общи проблеми:
Ерозия по диаметъра на ролката:

Ако ремъкът се опъне неправилно, когато се движи по ролката на обтегача се измества. Когато това се случва, по полиамидната част на ролката остават белези и повреди, в някои случаи ръбът на ролката може да се износи. Това износване може да позволи на ремъка да се плъзга по ролката в някои ситуации.

Белези по ролката
Повредени или износени обтегачи:

Обтегач GA357.04 не е проектиран да абсорбира силни удари, причинени от подскачането и придърпването на ремъка. Това подскачащо и дръпващо движение преждевременно износва вътрешните елементи на обтегача.

Белези по стопорите

Маркировките и белезите на стопорите ни показват, че рамото на обтегача е удряло в тях от претоварването. Когато обтегачът работи правилно, рамото се движи между двата стопора, но никога не се докосва до тях.

Износена централна ос:

Износената ос, причинена от несъответствие на ремъка, означава че, обтегачът се огъва в средата, причинявайки допълнително изместване на ремъка.

Неизправностите с GA357.24 често са причинени от дефектна ролка за свободен ход на алтернатора. Ролките за свободен ход трябва да се проверяват или сменят едновременно със смяната на обтегача. В тежки случаи аксесоарният ремък влиза в системата за синхронизация, причинявайки големи щети.

Препоръки:
  • Препоръчително е ролката на генератора да се провери или замени едновременно с подмяна на обтегача, за да се избегне преждевременна повреда.За да намерите правилния номер на детайла за вашето превозно средство, обърнете се към помощния NTN-SNR онлайн каталог.
  • Препоръчително е да се използват правилните инструменти, за да се монтират обтегача, OAP и ремъка според спецификациите на производителя.
  • Състоянието на ролките и ремъците трябва да се проверява на редовни интервали.
Тестове за проверка на състоянието на ролката на генератора:
  • Когато двигателят работи на празен ход, погледнете обтегача и проверете за необичайни движения, като например ремък, подскачащ върху ролките. Той трябва да върви гладко с малки отклонения. Ако се види интензивно подскачане, препоръчително е да се провери ролката за свободен ход на алтернатора и при необходимост да се замени.
  • За да проверите ролката на алтернатора: Извадете ремъка и блокирайте ротора на алтернатора срещу завъртане (използвайте неметален предмет като химикалка, за да блокирате ротора). Завъртете ролката на ръка – трябва да се върти само в една посока. Ако се движи в двете посоки или не се движи и в двете посоки ролката за свободен ход на генератора е дефектна и трябва да бъде заменена.

СЪВЕТ: Ролката на генератора не може да бъде заменена със стандартна фиксирана ролка. Някои от новите алтернатори са снабдени с ролка, която прилича на OAP, но всъщност е стандартна фиксирана ролка.

Инструкции за отстраняване и монтаж на GA357.24

Демонтаж на ремъка и обтегача:
  1. Отстранете пластмасовите капаци на двигателя, където е необходимо.
  2. Използвайте гаечен ключ за гайката на ролката на обтегача, за да я завъртите по посока на часовниковата стрелка и да освободите опъването на ремъка.
  3. Отстранете аксесоарния ремък.
  4. Отстранете фиксиращия болт, който държи GA357.24 към блока на двигателя.
1. Аксесоарен ремък; 2.Блокиращ щифт; 3. Гайка на ролката; 4. Обтягаща ролка
Монтаж на ремъка и обтегача
  1. Инсталирайте новия GA357.24, като се уверите, че е правилно разположен и с въртящ момент в съответствие със спецификациите на производителя на автомобила.
  2. Поставете нов ремък (CA6PK1072), като проверите дали е разположен правилно върху ролките, никога не използвайте стар ремък.
  3. С гаечен ключ на гайката на ролката, завъртете обтегача докрай по посока на часовниковата стрелка.
  4. Извадете заключващия щифт и внимателно оставете обтегача да се върне в работно положение.
Препоръки:
  • Ролката за свободен ход на генератора е износващ се елемент. Трябва да се правят редовни проверки за функционалността и.
  • Производителите препоръчват подмяна на обтегачи и ролки заедно с аксесоарния ремък на интервал от 100000 км.
  • Настоятелно се препоръчва да се тества ролката за свободен ход на генератора или да се подмененя, когато са монтирани нов обтегач и ремък.
  • Винаги следвайте процедурите за монтаж на производителя на превозното средство и прилагайте посочените въртящи моменти на затягане.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!