TecAlliance дава възможност на сервизите да извършват поддръжка на автомобила и да поддържат гаранцията на производителя

13 март 2019, 9:00

За проверка и поддръжка на превозни средства с гаранция на производителя, много собственици се страхуват ако работата не е извършена от оторизиран сервиз. С TecAlliance сервизите и клиентите са на сигурното място: за ремонт или поддръжка, те могат да получат точните данни с високо качество по всяко време – цифровизирани и стандартизирани. Ралф Пелкман, изпълнителен вицепрезидент по управление на информацията в TecAlliance, обяснява причините за това.

РП: TecAlliance може да достави 100% от информацията, необходима за ремонт и поддръжка, предоставена от производителя на превозното средство. Това гарантира, че всеки сервиз може да изпълнява всички задачи според спецификациите на производителя. Това противоречи на широко разпространеното погрешно убеждение, че трябва да отидете в сервиз на OE, за да запазите гаранцията на производителя. Данните и решенията на TecAlliance дават на сервизите сигурността да се представят с увереност в пазара и активно да рекламират тази услуга.

От кои източници TecAlliance получава информация за резервните части и информация за поддръжката и ремонта, на която се основават различните решения за независимия пазар?

РП: В продължение на двадесет години събираме данни за резервни части и информация за поддръжка и ремонт от индустрията и го свързваме с данните за превозните средства и пазарите. Производителите на превозни средства са изключителен източник на тази информация. За каталога TecDoc говорим за IAM данни. Около 99% от производителите на резервни части за европейския пазар (повече от 700 марки) ни доставят данни за части. Нашата база данни включва 6,3 милиона статии, 4,2 милиона снимки и 224 милиона връзки с превозни средства. Ние сме установили международния стандарт TecDoc в индустрията; чрез връзката с други формати като ACES и PIES или MAN сме съвместими по целия свят.

Кой използва продуктите и данните на TecAlliance?

РП: Общо 1,3 милиона потребители по света използват TecAlliance данни. Те включват сервизите – които зависят от информацията за ремонт и поддръжка (RMI) и данните за резервни части всеки ден. Също така, дистрибуция на части, лизингови компании и, разбира се, производители на части. За IAM в Германия и Европа може да се предположи, че 100% от участниците на пазара използват поне един продукт на TecAlliance.  Независимите сервизи се доверяват на TecAlliance, тъй като те могат да използват информацията за ремонт и поддръжка, съобразена с изискванията на производителя, по отношение на поддръжката на автомобила, съгласно спецификациите на производителя, като същевременно запазват гаранцията на производителя. Данните за TecAlliance са еднакво структурирани, което улеснява използването на резервните части и данните за ремонт и поддръжка; особено в сервиза спестява много време и подобрява ефективността.

Как TecAlliance отговаря на нуждите на независимите сервизи?

РП: За да предоставите услуги според спецификациите на производителя, първо трябва да ги знаете. Този процес на търсене става все по-труден и понякога е отнема много време в сервиза, особено при тези, които работят с повече от една марка. С развитието на нашата търсачка на услуги, ние се погрижихме само текущия пробег и датата на първата регистрация да са достатъчни за определяне на правилната услуга, предписана от производителя на превозното средство. За всеки ремонт и всяка услуга, сервизът автоматично вижда всички необходими резервни части – точно за това превозно средство. Тези инструкции не се основават на обща информация от подобни превозни средства; с много усилия вътрешно определяме точната информация за всяко отделно превозно средство. Още при изчисляването на предстоящия ремонт или поддръжка, сервизът знае кои специални инструменти, ако има такива, са необходими за извършване на работата. Още преди много години започнахме да предоставяме тази информация на механиците в рамките на инструкциите за ремонт. Допълнително разработихме нашата база данни, за да отговорим на нуждите на нашите клиенти в сервиза. Днес те могат да изчислят разходите за ремонт много по-реалистично; още преди превозното средство да влезе в сервиза, могат да вземат мерки за всички организационни нужди. Дълбочината на информацията обхваща и последващите разходи.

Как се различава TecAlliance от други доставчици?

РП: Данните, продуктите и решенията, които TecAlliance предлага на IAM са уникални в света по своя характер и комбинация. Ние можем да посрещнем всички нужди в пълната верига за доставки на автомобили, защото имаме цялата необходима информация за сервизите, търговията и индустрията, които са готови и актуални. Тя е стандартизирана, мрежова и интегрирана, така че всички данни могат да “говорят” един с друг. Всяка част от информацията винаги има ясен контекст: превозното средство винаги има един и същ ID и същото описание. Това гарантира, че при избора на превозното средство цялата налична информация в пълния му вид, включително всички данни от RMI, е видима и може да бъде извикана. Данните и информацията са достъпни като индивидуални пакети данни и персонализирани данни.

Колко актуална е информацията в базата данни за ремонт и поддръжка?

РП: Ние служим на пазара в реално време. Цялата критична информация, като извиквания или промени в информацията за производителя, се актуализира от TecAlliance същия ден. Основната данни – идентификацията на превозното средство, инструкциите за ремонт, специалните инструменти, трудовите стойности, сервизните планове или електрическите и диагностичните данни – се прави в месечни цикли.

Как ще реагира TecAlliance на бъдещите промени в независимия пазар на ремонти?

РП: Пазарът за ремонт ще се промени дори по-бързо от всякога. Продажбите и растежът ще се пренасочат към различни страни. Дигитализацията ще бъде силна движеща сила за иновациите и промените, които ще доведат до големи промени на пазара за ремонт. За да се гарантира лоялна конкуренция на пазара като цяло в бъдеще, ние също работим върху рамката, т.е. чрез сътрудничество с институции и асоциации. Ние се грижим, така че благодарение на TecAlliance, сервизите сега и в бъдеще винаги могат да разчитат на наличието на актуални, точни данни за извършване на ремонт или поддръжка – цифровизирани и стандартизирани. Не с „мъртви“ формати като PDF, а само с цифрова използваема информация и интелигентни решения, които поддържат собствените си процеси във всички посоки, а сервизите могат да спечелят нови клиенти и да работят рентабилно в бъдеще.

Източник: TecAlliance

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!