Повече защита при страничен удар

28 март 2019, 9:00

Превозните средства, оборудвани с най-новите производствени технологии и оборудване могат да помогнат за по-добра оценка и предотвратяване на сблъсъци. Тези превозни средства понякога могат да се сблъскат със ситуации извън техния контрол. Предизвикателството ще бъде да се намерят нови начини за използване на наблюдението на ситуацията от автомобила и интелигентността му, за да се подобрят резултатите.

В резултат на това следващата вълна от технологии за безопасност може да се развие малко по-различно. Външните странични въздушни възглавници преди катастрофата могат да бъдат сред първите от тези системи за безопасност от следващо поколение. Вместо да се интегрират специални функции за отчитане и обработка на данни, въздушните възглавници са в състояние да взаимодействат с усъвършенствани средства за наблюдение на околната среда и обработка на данни, които са свързани в самата платформа на превозното средство.

250 литра обем

Външната странична въздушна възглавница на ZF се намира в страничните прагове на автомобила. С обем от 250 литра или повече, въздушната възглавница е два до три пъти по-голяма от дори най-големите странични въздушни възглавници. Концепцията на ZF се базира на конвенционалните тъкани на въздушните възглавници и съществуващата технология за надуване.

„Липсата на деформационно пространство означава, че автомобилите могат да бъдат по-уязвими към страничен удар“, казва д-р Свен Шауб, старши мениджър на инженерната стратегия в ZF. „Прототипът на въздушната възглавница е проектиран да се разгърне в последния момент преди сблъсък . Като се разгръща, той се отваря нагоре, оставайки в близост до структурата, за да покрие вратите и страничните колони на автомобила. “

Въздушната възглавница може да е с дебелина повече от 300 мм на места. Едно проучване поставя най-твърдите, най-дебелите части на въздушната възглавница пред твърдите странични конструкции на превозното средство – главно колонките. Това може да създаде по-голяма деформируема зона за страничното превозно средство, която помага да се поеме по-голяма част от удара и да се предпазят пътниците. След това въздушната възглавница може да покрие останалата част от зоната с по-меки части.

„Тестовете показват, че при странични удари, прототипът на въздушната възглавница може да помогне за намаляване на деформацията на автомобила и скоростта на деформация с повече от 30%“ казва Schaub. „В крайна сметка, това би могло също да помогне за намаляване на определени нива на нараняване на пътниците с 20-30%. Въпреки това, за да се задейства въздушната възглавница преди сблъсък, системата трябва да може да определи с голяма достоверност, че действително ще се получи сблъсък. “

Разчитане на редица сензори

За задействането на външните странични въздушни възглавници преди катастрофата ще се разчита на набор от сензори за откриване на предстоящ сблъсък. С помощта на сензори за радар, лидар и камера се предоставят необходимите данни.

Превозните средства също ще трябва да открият потенциален сблъсък преди удара. Около 100 милисекунди е приблизителното време, което ZF очаква да е необходимо за разгръщане на въздушната възглавница, така че тя да е в позиция и да е готова, преди другият автомобил да осъществи пълен контакт.

„Системата изисква способността да се предскаже и посоката на въздействие, и местоположението на удара „, казва Schaub. Въвеждането на по-високо автоматизирани упавляващи функции означава, че бъдещите стратегии на сензорите могат да обхванат цялата околна среда на превозното средство. Когато тези системи имат увереност да предскажат странични удари в широк спектър от условия, външната въздушна възглавница преди катастрофата може да използва тази информация и да спомогне за подобряване на защитата от страничен удар в бъдеще.

Въздушната възглавница ще бъде първата от новото поколение интелигентни механизми, които могат да се свързват със сензори за околната среда на автомобила. Това ще бъде мощен начин да се демонстрира как интеграцията на активните и пасивните системи може да помогне за по-високи нива на безопасност.

Източник: ZF vision magazine

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!