Brexit – натискът върху разходите ускорява консолидирането на дилърите в Европа

4 април 2019, 13:00

Pendragon, най-голямата дилърска група в Обединеното кралство, управлява представителствата на Evans Halshaw, като този шоурум на Renault в Единбург.

Традиционно малките дилърски групи в континентална Европа нарастват с придобивания, но все още са засенчени от базираните във Великобритания групи, които продължават да се разширяват, въпреки загрижеността на Brexit, показват проучванията.

Способността на британските дилърски групи да публикуват печалби дори в период на слабост, предизвикана от притесненията на Brexit, привлече външни инвестиции. Наскоро шведската фирма Anders Hedin, през януари, купи 9,2% дял в Pendragon, най-голямата британска дилърска група и третата по големина в Европа.

НЕ-британските компании са насочени към британските дилърски групи заради дългогодишната сила на сектора и поради слабостта на лирата, която е породена от неуспеха на Обединеното кралство да се договори с Европейския съюз за излизането на страната от блока.

Американската компания Penske сега е втората по големина дилърска група в Европа поради инвестициите си във Великобритания. В допълнение, Super Group (Южна Африка) увеличи своето присъствие в Обединеното кралство миналата година, след като закупи 18 обекта, които продават главно модели на Ford.

Семейни инвеститори

Някои от придобиванията в Обединеното кралство са били на по-малки групи дилъри, продаващи главно премиум марки, например покупката от Vertu Motors на петте обекта на Mercedes-Benz Hughes Group.

По-малките, обикновено семейни инвеститори са загрижени от продължаващите изисквания за високи капиталови инвестиции, които не дават подходяща възвръщаемост.

Дилърите в Обединеното кралство виждат „консолидация по подразбиране“, тъй като автомобилопроизводителите намаляват разходите чрез намаляване на броя им.

Общият смисъл е, че има преход към по-голяма концентрация и по-голямо партньорство с производителите и това ще позволи на двете страни да преминат през няколко трудни години дължащи се на натиска на Brexit и маржа на производителите, причинени от паричните изисквания, наложени от преминаването към електрификация.

Миналата година филиалът на PSA Group Vauxhall заяви, че ще намали с една трета търговските си обекти във Великобритания, тъй като намалява разходите на фона на намаляващите обеми. Дилърите във Великобритания виждат свиването на печалбите, тъй като слабият паунд прави страната по-малко привлекателна за производителите. Вследствие на това продажбите са намалели. В континентална Европа, консолидацията на дилърите е доминирана от придобиването на 261 обекта от швейцарската дилърска компания Емил Фрей през 2017 г., собственост на дъщерното дружество на Porsche Holding Salzburg на Volkswagen Group. Покупката на Emil Frey включваше 193 обекта във Франция.

Източник: Europe.autonews.com, NICK GIBBS

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!