Дебелина на гарнитурата на цилиндровата глава при ремонта на бензинови двигатели

17 април 2019, 9:00

За разлика от дизеловите двигатели, цилиндровите глави на бензиновите двигатели имат горивна камера над буталото, която обикновено има формата на сферичен сегмент. Това е мястото за монтиране на клапаните и резбовите отвори за запалителните свещи.

Ако обработвате цилиндровата глава, за да осигурите равна и гладка повърхност, вие намаляване на обема на този сферичен сегмент, а оттам и на обема на горивната камера над буталото.

Резултатът: увеличава се налягането при сгъстяване и се променя съотношението на компресия.

Този резултат, който на пръв поглед изглежда положителен, има отрицателни ефекти. Налягането на газовете при възпламеняване излиза извън контрол, което води до значителни вибрации в компонентите и по-голямо износване. Освен това можете променяте коефициента на компресия до определен лимит, след което следва неконтролирано самозапалване на горивото. Не на последно място, трябва да имате предвид, че други компоненти, като например основните и мотовилковите лагерите обикновено не се сменят едновременно. Така повишаването на налягането може да доведе до проблеми в лагерите. За да се предотврати това, трябва да се извърши шлайфане на главата сведено до минимум. Правилото е: колкото е необходимо, но толкова малко, колкото е възможно.

Полезни съвети от експертите по гарнитури: Elring доставя гарнитури за цилиндрови глави с различни дебелини за повечето бензинови двигатели. Тук е препоръчително изберете размер на шлайфане, който е равен на разликата в дебелината между тази на гарнитурата преди ремонта и на тази, която ще монтирате след ремонта. В резултат не се променя съотношението на компресията. В каталога ще намерите уплътненията под заглавието „Ремонтни интервали“.

X = височина на цилиндровата глава

Y = размер на отстранявания материал при шлайфане

Z = дебелина на първоначално монтираната гарнитура

Z + Y = необходимата дебелина на гарнитурата за ремонт

Източник: Elring

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!