Нова TH технология на Valeo за феродови дискове на съединителя

3 май 2019, 13:00

Новият феродов диск на съединителя на Valeo TH е решение, което допринася за намаляване на разхода на гориво и спазване на стандартите за емисии.

Комплектите, съдържащи този тип дискове, се произвеждат за първата производствена линия на производителите на тежкотоварни автомобили и автобуси. Предлагат се и на афтърмакет пазара за резервни части.

Новите дискове с технология TH могат да бъдат намерени в 3 комплекта съединители, предлагани на пазара за резервни части. Два от тях са приложими за автобуси на Скания, а третия е приложим за камиони Renault и Volvo.

Valeo нови и възстановени комплекти
Двигатели * Приложение *
827512 – 827513 D11K (330KM do 450KM)
D13K (420KM do 540KM)
Volvo Trucks
FH – FM – FMX
DTI11 Euro 6 (380KM do 460KM)
DTI13 ( 480KM do 520KM)
Renault Trucks
C, K, T
827561 – 827562 DC09 130 , DC09 126, DC09 127 Scania
Coach L, K Series
827569 – 827570 DC13 149, DC13 141, DC13 148, DC131 55

* Ако се интересувате от подробна информация, моля използвайте TecDoc и проверете кръстоска между референтните номера на Valeo Service и O.E. референтни номера.

В Европа се провежда много специфична надпревара от над 25 години. Състезанието на производителите на камиони и автобуси и европейският законодател въвеждат все по-взискателни емисионни стандарти.

От 1993г. насам европейският законодател въвежда все по-строги норми за емисии на вредни вещества, включително азотни оксиди, въглеводороди, въглеродни оксиди и прахови частици. Ролята на производителите на камиони е да конструират и подобрят камионите, които вече са налични на пазара, така че те да могат да отговарят на тези стандарти.

В същото време се провежда друго състезание. Състезанието между производителите на камиони за максимално намаляване на разхода на гориво. Смята се, че цената на дизеловото гориво представлява повече или по-малко от 40% от разходите за експлоатация на транспортните компании. Ето защо изборът на камион от транспортната компания е преди всичко предопределен от разхода на гориво.

Как Valeo допринася за намаляване на разхода на гориво и за спазване на стандартите за емисии?

Отговорът е – новото поколение TH феродов диск за съединителя.

Демпферирането на вибрациите се увеличава с 30%, а въртящият момент дори до 3500Nm

Намаляване на оборотите на двигателя е един от най-важните начини за подобряване на икономията на гориво и намаляване на емисиите на CO2. За съжаление, то също така увеличава въртящия момент и вибрациите, които могат да предизвикат шум и дори да повредят скоростната кутия. Появява се дилема: въртящ момент (мощност) срещу вибрации. Колкото по-ниски са оборотите, толкова по-висока е вибрацията.

Дилема: въртящ момент (мощност) срещу вибрации

За да реши тази дилема, Valeo е разработил ТH диска с нова демпферна технология. TH дискът е в състояние да увеличи демпферирането с 30% в сравнение с TG диска, докато предава въртящ момент до 3500 Nm (в зависимост от приложението). Това позволява намаляването на оборотите на двигателя с до 200 об/мин, което води до икономия на гориво от 3%

Кратки характеристики на диска тип TH

Как е възможно? За да се постигне това, диаметърът на демпферните пружини е увеличен от 254 на 285 мм (в сравнение с технологията TG). Какви са ползите от по-големия диаметър на демпфера? Това позволява по-висока филтрация на вибрациите с предаване на въртящ момент до 3 500 Nm (в зависимост от приложението). В същото време се намалява нивото на вибрации и шум. В някои случаи позволява дори избягването на DMF приложение.

Сравнение на диаметрите на демпферите по следните технологии: GD, TG, TH

Ъгловият обхват на работа на TH демпфера е по-широк с 20 градуса. Това позволява оптимизиране на вибрационната филтрация. Ново пружинно легло (патент Valeo): ограничава пружинните усуквания, увеличава надеждността на цялата система.

Ново пружинно легло (Valeo патент)

Предварителните демпфери са добре познати от предишната технология на TG дисковете. Те осигуряват комфорт при работа на неутрална предавка. Технологията TH се характеризира с по-ниска твърдост на пружината. Твърдостта на демпфера се понижава с TH технологията, за да се даде възможност за оптимизирано гасене. За същия въртящ момент на двигателя, твърдостта ще бъде много по-ниска при TH демпфери в сравнение с предишните поколения.

Коравина на пружината и въртящ момент при следващите дискови технологии
Винаги един и същ фрикционен материал с ОЕ качество

Нека разгледаме фрикционния материал. Повърхността на триещия материал на ТН диска е по-малка от повърхността на TG диска. Това няма отрицателно въздействие върху работата на съединителя. Valeo винаги използва един и същ фрикционен материал, независимо от това дали съединителят трябва да бъде за оригинално оборудване на камиона или произведен за вторичен пазар. O.E. качествен фрикционен материал осигурява висока устойчивост на топлина и намалява трептенето на съединителя. Новият дизайнът на шарката (Valeo патент) в типа TH подобрява коефициента на триене.

Идеално решение за камиони и автобуси, оборудвани с роботизирана скоростна кутия

Благодарение на изключителната си способност за понижаване на вибрациите, дисковете TH са идеални за камиони и автобуси, оборудвани с роботизирани предавателни кутии. Така че, те са особено подходящи за случаите, когато основното изискване за проектанта на съединителя е възможността за ефективно затихване на вибрациите при ниски обороти, а не висока устойчивост на топлина.

Популярността на камионите с роботизирана скоростна кутия напоследък нараства бързо. Инженерите на Valeo са предвидили тази тенденция и благодарение на това Valeo предлага на производителите на камиони ново поколение дискове за съединители TH като оригинално оборудване за автомобили от Евро 6, а в бъдеще и за превозни средства от Евро 7.

Отсега нататък тези продукти се предлагат и на вторичния пазар. Заслужава да се отбележи, че съединителите Valeo за камиони и автобуси са покрити от двугодишен гаранционен период в Европа без ограничение на пробега.

Източник: VALEO

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!