Как да сменим съединителя на Peugeot 206?

3 юни 2019, 13:00

Алистър Мейсън инспектира бензинов Peugeot 206 с двигател  1.1L, който е изминал повече от 120 700 км. Беше трудно да се задвижи превозното средство, тъй като съединителят не се изключваше напълно и от зоната на камбаната на скоростната кутия се чуваше шум, така че се препоръчваше и разрешаваше свалянето на скоростната кутия.

За този ремонт, Алистър се нуждаеше от двуколонен крик, стойка за скоростна кутия, стойка за опора на двигателя и инструмент за центриране на съединителя. Свалянето на скоростната кутия трябва да бъде лесна задача за механика.

Процедура стъпка по стъпка

Когато автомобилът е на земята, отворете капака и свалете въздушния филтър с кутията, акумулатора и стойката му, което осигурява добър достъп до горната част на предавателната кутия и зоната на камбаната (виж по-долу).

Свалете съединителния кабел от превключвателя за заден ход, демонтирайте връзката на заземяващия проводник и изключете жилото на съединителя от скоростната кутия, като го издърпате напред и откачите от вилката. След това развийте болтовете на горната част на камбаната и горния болт на стартера, а след това, в задната част на скоростната кутия, изключете трите щанги за превключване на предавките.

Преди да повдигнете крика, за да получите достъп до долната страна, отхлабете гайките на главините на двете предни полуоски.

След това повдигнете крика и източете маслото на предавателната кутия, освободете двата долни шарнира на предното окачване, издърпайте макферсона навън и свалете външните карета. При дясната полуоска централният лагер също трябва да се освободи, преди да се свалят двете полуоски от превозното средство и да се съхранят безопасно.

Свалете закрепващите болтове на стартера и датчика за обороти на двигателя от предната част на корпуса на камбаната и свалете болтовете на корпуса на камбаната, оставяйки два леснодостъпни болта, за да задържат предавателната кутия, докато може да се свали.

С два трансмисионни крика, подпрете както двигателя, така и скоростната кутия. Използвайте стълба, за да достигнете горната част на двигателя и след това свалете тампоните на скоростната кутия. Спуснете леко двигателя и скоростната кутия, свалете последните два болта на корпуса на камбаната, отпуснете скоростната кутия от двигателя и след като я изчистите, свалете скоростната кутия с крика за трансмисия и я съхранявайте безопасно.

В този случай, със свалена скоростна кутия, повредата беше лесно идентифицирана: някои от палците на диафрагмата на съединителя бяха счупени (виж по-долу).

Лагерът за освобождаване също беше проверен и беше счетен за неприложим, тъй като имаше увреждане на контактната зона и никакво смазване в лагера (виж по-долу).

Може да има няколко причини за тази повреда:

  • Лагерът влиза в постоянен контакт със съединителя, причинявайки нагряване на лагера и задиране, което може да се причини от водача, който опира крака си често върху педала на съединителя.
  • Подравняването на системата за освобождаване не е правилно; Втулките на лоста за освобождаване са износени и вилката за освобождаване е усукана / огъната.
  • Водещата втулка на освобождаващия лагер е износена, не му позволява да се върне правилно.

Замяна на съединителя е необходима

Отстранете стария съединител и почистете маховика, като използвате плат и почистващ препарат за спирачки. След това монтирайте новия диск на съединителя върху входящия вал на скоростната кутия, за да осигурите правилно монтиране (виж по-долу).

След това с помощта на инструмент за центриране на съединителя монтирайте новия съединител на маховика (виж по-долу).

След това се уверете, че диска на съединителя е обърнат правилно, обозначена със “Страна на редуктора” (или “Getriebe Seite”), след това затегнете болтовете равномерно и последователно, и накрая, с въртящия момент според спецификацията на производителя.

Следващата задача е да разгледаме системата за освобождаване. Втози случай лагерът за освобождаване беше заменен, тъй като е част от комплекта на съединителя. При по-внимателна проверка на освобождаващата вилка, в пластмасовите втулки се забелязва прекомерно износване, както и леко износване на самата вилка. Ето защо вилката за освобождаване и втулките бяха заменени, както и водещата втулка за освобождаване на лагера (виж по-долу).

Нанесете малко високотемпературна грес върху шлиците на входящия вал на скоростната кутия и избършете излишното количество – в зоните, където металът работи с пластмаса, не се изисква смазване. Уверете се, че и двата центриращи щифта на скоростната кутия са монтирани на двигателя.

Уверете се, че жилото на съединителя работи гладко, но имайте предвид, че най-добрата практика е да го смените. В този случай саморегулиращото се жило на съединителя беше заменено.

С помощта на стойката, монтирайте скоростната кутия на място, подведете входящия вал на скоростната кутия в диска на съединителя и след това я освободете върху центриращите щифтове. След като е поставена, закрепете с с болт камбаната.

Монтажът се извършва в обратен ред. Затегнете всички болтове според спецификациите на производителя и заредете отново скоростната кутия с правилното количество и спецификация на маслото. След като свържете захранващия кабел на батерията, нулирайте всички електрически системи. И накрая, извършете пълен пътен тест, за да осигурите качествен ремонт.

Източник: pmmonline

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!