ZF електрическо задвижване прави премиера във Формула Е

19 декември 2018, 9:00

  • Вентури ще използва новоразработеното задвижване от ZF
  • Производителите на автомобили ще имат по-силно присъствие от петия сезон
  • Сезонът започва на 15 декември в Саудитска Арабия

През 2016 г. ZF и Venturi оформиха официално технологичното партньорство за FIA Formula E. За петия сезон на шампионата, ZF разработи електрическо задвижване за Venturi, която включва електрически двигател, както и новоразработена трансмисия и силова електроника. Силно интензивни състезания без автомобилни замени, дори при по-строга техническа конкуренция; ZF задвижването удовлетворява усъвършенстваните изисквания с по-голяма ефективност, по-малко тегло и още по-добро представяне.

Първата състезателна серия за автомобили с изцяло електрическа формула увеличава постоянно своята популярност. Следвайки стъпките на производители като Audi, Jaguar и Mahindra в петият сезон ще участват BMW и Nissan с фабричните си тимове. Мерцедес и Порше планират участие в шестия сезон. Новите правила тази година ще доведат до много промени. Автомобилът Gen2 ще отпразнува дебюта си на пистата с двойно по-голям капацитет на батерията от своя предшественик – Gen1. Това означава, че може да завърши цялото състезание  без необходимата замяна на автомобила. Автомобилът Gen2 има увеличена мощност от 250 кВт, ускорява от 0 до 100 км / ч за 2.8 секунди и има максимална скорост от 280 км / ч. Вентури ще изпрати бившите водачи на Формула 1, Фелипе Маса и Едоардо Мортара да събират точки тази година. Германският екип на HWA Racelab ще навлезе във Формула E като клиентски екип на Venturi и ще придобие автомобилите си от базираня в Монако Venturi. Съответно електрическото задвижване ZF ще бъде в не по-малко от четири превозни средства в стартовата решетка за новия сезон. Сътрудничеството трябва да бъде разширено, като част от партньорството си, ZF предостави на екипа на Venturi в Монако амортисьори за своите автомобили и разработи нова трансмисия за сезон 4.

В средата на декември ще бъде отбелязан първият път, когато Вентури ще излезе на пистата с изцяло новоразработеното задвижване от ZF. В допълнение към подобрената трансмисия, задвижването включва също новоразработена електроника и електромотор. “Скоростта на развитие в професионалните моторни спортове е изключително бърза. Изискванията за цялостната система бяха неясни от толкова дълго време, че трябваше да направим много краткосрочни промени и да се справим с непредвидени обстоятелства в нашата разработка”, обяснява Tobias Hofmann, технически мениджър на проекта.  “В крайна сметка, нашият успех зависеше от доброто сътрудничество в рамките на групата. В допълнение към отдела за електронна мобилност, ZF Race Engineering и ZF Advanced Engineering също изиграха ключова роля в развитието на двигателя . ” Класическото ноу-хау отговаря на технологиите от следващо поколение Цялата система е първата електрическа задвижваща система от ZF, разработена изцяло за използване в моторните спортове.

В допълнение към екстремното натоварване и големината на въртящия момент, задвижването на Formula E има много по-голяма ефективност, отколкото обикновено се вижда при серийни приложения. Тя надхвърля повечето базови данни за ефективността от сезон 4. Изпълнена е изцяло нова концепция за взаимодействието между окачването на електромотора и трансмисията. Тъй като мощността на двигателя се регулира във Формула E, трансферът на мощност е изключително важен. “За да останем конкурентоспособни в борбата за най-добри обиколки, трябваше да направим значителни промени в дизайна на трансмисията. За първи път тази нова трансмисия използва концепция с едно предавка, както и нови материали като леки сплави за корпуса на трансмисията. Това ни позволи отново да намалим значително теглото на трансмисията, с почти 40% в сравнение с дизайна на предходния сезон “, казва Хофман. “Новият двигател е позволил и значително увеличаване на КПД.”

Инверторът, също новоразработен, е първият продукт на ZF за силова електроника с мощни модули от силициев карбид. Корпусът на инвертора е изработен изцяло от пластмаса, армирана с въглеродни влакна. Интелигентният софтуер за управление се основава на годините на тестване в производство и е специално адаптиран към специалните изисквания на моторните спортове.

Норберт Одендал, изпълнителен директор на ZF Race Engineering, очаква с нетърпение вълнуващия сезон: “В допълнение към нашите класически продукти за моторните спортове, като амортисьори и съединители, сега искаме да използваме новата ZF електрическа трансмисия, за да подчертаем компетентността си в най-върховите постижения на моторни спортове и електромобилите, в т.ч. при най-тежките условия. Формула E осигурява оптималната платформа за нас да направим точно това. ”

Източник: www.zf.com

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!