Хидравлични обтегачи – видове и работа с тях

19 юли 2019, 13:00

ОПИСАНИЕ

Хидравличните обтегачи на NTN са основно метален цилиндър, който съдържа бутален прът, уплътнения, пружини и масло, които могат да издържат на големи температурни промени.

Обтегачът упражнява регулиращо налягане само към ремъка или веригата, когато фиксиращият щифт е отстранен.

Въпреки че хидравличните обтегачи изглеждат много различни, всички те функционират по много подобен начин.

ПРЕДИМСТВАТА НА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ХИДРАВЛИЧЕН ОБТЕГАЧ
  • Перфектно регулиране на опъването на ремък / верига през цялото време
  • Абсорбция на разликите на обтягане
  • Устойчивост на температурни промени
  • По-дълъг живот
  • По-малко шум

Основното предимство на използването на хидравлично обтягащо устройство е неговата способност бързо да компенсира промените в обтягането на ремъка / веригата поради промяната на температурата на двигателя. Когато двигателят се затопля, ремъка или веригата ще се удължат. Хидравличният обтегач автоматично ще компенсира това, като осигурява оптимално обтягане, което предпазва веригата или ремъка от прехвъляне на зъб и по този начин се избягва повреда на двигателя.

Положение на обтегача при студен и топъл двигател
ОБЩИ ПРОБЛЕМИ

Механикът премахва фиксиращия щифт от обтегача, преди системата за синхронизиране да е напълно сглобена или прецени, че ремъкът трябва да бъде отстранен поради несъответствие на маркировката за синхронизация.

Ако щифтът се отстрани преди да се постави ремъкът или веригата, налягането се прилага върху рамото на обтегача, което прави невъзможно правилното поставяне на ремъка или веригата.

Препоръка за повторна настройката на хидравличния обтегач

Ако щифтът е бил отстранен предварително, хидравличния обтегач трябва да бъде пренастроен правилно, за да функционира адекватно при повторно инсталиране.

– Поставете хидравличния обтегач вертикално (това позволява маслото да се върне в долната част на тялото на обтегача)

– Поставете хидравличния обтегач вертикално върху дорника за пресоване, докарайте буталото на пресата надолу, докато не влезе в контакт с буталния прът на обтегача. Внимателно натиснете назад буталния прът на обтегача в тялото му с максимална сила от 980 кг.

– Задържащият щифт може да бъде поставен и пресата може да бъде освободена.

Никога не поставяйте за пренастройка хидравличния обтегач в менгеме. Когато опъващото устройство е поставено хоризонтално, маслото е разпределено около тялото на обтегача. Тъй като цялото масло вече не е в масления резервоар на обтегача, той не може да работи правилно. Липсата на масло в резервоара означава, че обтегачът може да не генерира правилната сила на опъване. Липсата на сила на опъване води до разхлабени ремъци и вериги и причинява шум, преждевременно износване и възможността за повреда на ремъка или веригата.

Препоръки

Хидравличните обтегачи са износваща се част, която работи при голямо натоварване. NTN-SNR препоръчва се хидравличните обтегачи да се проверяват за течове и износване и да се сменят редовно. Изтичане на масло или износване може да причини преждевременно повреждане на веригата или ремъка, което да доведе до повреда на двигателя.Хидравличните обтегачи трябва винаги да се сменят при смяна ангренажния ремък или веригата.Инсталационните процедури на производителя на превозното средство и посочените моменти на затягане трябва винаги да бъдат прилагани.

Източник: NTN-SNR

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!