Интегрирани радиални маслени уплътнения със сензорна технология

8 август 2019, 7:00

Оборудвани с магнитни свойства или електрическа проводимост, в бъдеще се очаква уплътненията да наблюдават собственото си износване, да измерват усилия и да изпълняват други функции. Производителите изследват материали, които могат да превърнат уплътненията в датчици или задействащи механизми и да ги извадят извън тяхната основна задача – уплътняването.

Едното решение включва интегриране на сензор или микрочип в уплътнението.

Другото решение е интелигентността да идва от самия материал. Например, включването в еластомера специални пълнители, които спомагат за придаване на допълнителни свойства (като магнетизъм) на уплътнението, които дори могат да действат като постоянен магнит. Друг подход е интегрирането на проводящ пълнежен материал в еластомерната смес. И в двата случая е изключително важно пълнителят да комбинира своите магнитни или електрически характеристики с висока еластичност, добро уплътнение.

Един пример: уплътнение на вала е съставено от проводим еластомер и изолиращ външен слой. Външният слой е уплътняващия ръб в уплътнението. Когато електрическа верига свързва вала и стената на корпуса, електричеството може да стане измерима променлива. Докато валът се движи, уплътняващия ръб се изтрива. Ако проводящият основен материал достигне повърхността, електрическата верига между вала и корпуса се затваря – условие, за което лампа на таблото може да сигнализира. Оперативните разходи могат да бъдат оптимизирани с тези видове сравнително прости решения. Възможно е да се използва уплътнението през целия му експлоатационен цикъл, и да не се подменя твърде рано. От друга страна се избягват разходите, свързани с повредите от течове, които могат да възникнат при отстраняване на уплътнение твърде късно.

Информация за инсталиране за интегрирани радиални маслени уплътнения със сензорна технология

  • Предмет: Вградени радиални маслени уплътнения със сензорна технология
  • Отнася се до: 81-90016-00 / 81-90017-00 / 81-90018-00 / 81-90021-00
  • Производител (и): Volkswagen, Audi, Seat, Skoda
  • Модел: различни
  • Код на двигателя: различни

За да инсталирате интегрирани радиални маслени уплътнения със сензорна технология както правилно, така и професионално е абсолютно задължително да използвате подходящ специализиран инструмент за замяна на резервната част.

В различни ръководства за ремонт на OE има подробни инструкции за демонтаж и монтаж, свързани с тази тема.

Не се препоръчва да опитвате да замените този компонент, без тези помощни средства.

 

Фиг. 1 Интегрирано радиално маслено уплътнение
Фиг. 2 Интегрирано радиално маслено уплътнение

Източник: Victor Reinz

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!