Bosch и CATL си сътрудничат за създаване батериите за електромобили

9 септември 2019, 6:00

  • Стефан Хартунг: „48-волтовата хибридизация със сигурност е минималният стандарт на утрешния автомобилен пазар.“
  • Още през 2025 г. близо 20 процента от новите автомобили ще разполагат с 48-волтова система.
  • Производството на 48-волтова батерия Bosch започна в Wuxi в края на 2018 година.

Bosch и Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) сключиха дългосрочно споразумение за стратегическо сътрудничество. Партньорите съвместно ще определят показатели за високоефективни клетки на батерията. След това CATL ще проектира, разработва и произвежда тези клетки в съответствие с изискванията на Bosch. Клетките трябва да се използват в 48-волтова батерия, разработена от Bosch. Тази батерия е основният елемент на 48-волтовите хибридни задвижващи системи, чиято ефективност ги прави в световен мащаб все по-важни. Присъединявайки се към този съюз, доставчикът на технологии и услуги също осигурява дългосрочното си снабдяване с батерии. „Трябва да разбираме клетките на батериите, но не е необходимо да ги изработваме сами“, казва д-р Стефан Хартунг, член на управителния съвет и председател на бизнес сектора на мобилността. „С CATL, като партньор сме внесли утвърден специалист в областта на клетките за литиево-йонни батерии. В комбинация с нашите системни знания и опит в управлението на батериите, ние ще разширим силните си позиции на пазара на 48-волтови батерии. ”CATL, един от водещите световни експерти по литиево-йонни батерии, в момента изгражда фабрика в Ерфурт , Германия. За Bosch този съюз е още една стъпка по пътя към пазарно лидерство в електромобилността. Множество световни производители вече използват 48-волтова батерия на Bosch. Германия. За Bosch този съюз е още една стъпка по пътя към пазарно лидерство в електромобилността. Множество световни производители вече използват 48-волтова батерия на Bosch. Германия.

48-волтовата система, ще бъде минималният стандарт на автомобилния пазар утре

Портфолиото на Bosch за 48-волтови системи се простира отвъд 48-волтовата батерия, за да обхване други системни компоненти като DC / DC преобразуватели и електрически машини. С тази технология, Bosch цели да оборудва всички класове превозни средства за бъдещи изисквания за вредни емисии и да предложи хибридизация на достъпни цени. Неговата 48-волтова електрификация надгражда ДВГ с електрически двигател. Този мотор се захранва от 48-волтова батерия, която от своя страна се зарежда чрез възстановяване на енергия, изразходвана по време на спиране. Това може да намали разхода на гориво с цели 15 процента. Ако искаме да подобрим ефективността, вече не можем да си позволим спирачната енергия да се разсейва неизползвана “, казва Хартюнг. „Тази 48-волтова хибридизация със сигурност е минималният стандарт на утрешния автомобилен пазар.“ Пазарът на 48-волтови решения расте в световен мащаб. Bosch очаква, че до 2025 г. близо 20 процента от новите автомобили, продавани годишно по целия свят, ще имат 48-волтова система и съответстваща батерия на борда. Търсенето на 48-волтови системи нараства, особено в Европа и Китай.

Ефективна и лесна за интегриране – 48-волтова батерия Bosch

Заводът на Bosch в Уси, Китай, започна производството на първото поколение 48-волтова батерия в края на миналата година. Батерията е компактна и се охлажда пасивно. Това означава, че автопроизводителите могат просто да я интегрират в своите модели автомобили и не изисква допълнителни охлаждащи агрегати. В допълнение, те могат да се откажат от дългите и скъпи усилия на собствената инженерна работа. „Уверени сме, че нашата 48-волтова батерия ще постигне водеща позиция на пазара и ще направи 48-волтовия хибрид достъпен за масовия пазар“, казва Хартюнг.

Експертиза в екосистемата за електронна мобилност

Bosch е по-широко позициониран в електронната мобилност от която и да е друга компания. Тя има за цел да заеме водеща позиция в масовия пазар на електронна мобилност, който ще се появи през 2020 г. и след това. Компанията планира да увеличи продажбите си в тази област повече от десетократно до 2025 г. до пет милиарда евро. Компонентите за електромобилите на Bosch вече се предлагат в повече от милион превозни средства по целия свят. Доставчикът на технологии и услуги е осъществил проекти за силови двигатели за 50 платформи за електрически превозни средства. Това е лидер на пазара в Китай, най-големият и най-бързо растящият пазар на електромобили в света. Технологията на Bosch може да се намери на практика във всеки клас превозни средства – от електрически бъгита, велосипеди и скутери до леки автомобили и товарни превозни средства. По този начин опитът на компанията се разпростира в цялата екосистема за електронна мобилност.

Източник: Bosch 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!