Лагери на двигателя с полимерно покритие

10 септември 2019, 13:00

Новите системи изискват нови технологии – въвеждането на старт-стоп системи поставя нови изисквания към лагерите на двигателя. Използването например на полимерно покритие може да намали триенето и да увеличи износоустойчивостта. Предимствата на лагерите за двигател с пластматизирани покрития с нисък коефициент на триене са безспорни.

Европейските производители на автомобили искат да намалят средните емисии на CO2 на своите автомобили с 95 г / км до 2020 г. В областта на технологиите на двигателите някои от вариантите, които се изследват, включват старт-стоп технология и икономичен режим на управление. Новото поколение лагери от KOLBENSCHMIDT допринася за намаляване на емисиите на CO2 до целевото им ниво.

Характеристики

Досега алуминиевите сплави обикновено се използваха само като лагерна сплав в биметалните лагери, като стоманената черупка просто функционира като надежден прилепващ елемент. Алуминиевата сплав служи като лагерна сплав, която е контактна с вала и която трябва да изпълни всички други задачи на лагера на двигателя.

Новите лагери на двигателя притежават допълнителен полимерен плъзгащ се слой, което позволява на лагерната сплав и полимерния слой да поемат различни задачи, тъй като са адаптивни, устойчиви на износване и в същото време здрави – качества, които всъщност са диаметрално противоположни.

Като носещ метал е използвана специално разработена алуминиева сплав, съдържаща силиций: той е изключително здрав и в същото време износоустойчив.

Използвайки сложен процес на нанасяне, върху тази алуминиева сплав се нанася полимерно покритие. Покритието се състои от устойчива на температура и замърсявания полиамидна смола, която притежава високо ниво на износоустойчивост и намалява на триенето с помощта на специални пълнители.

Чрез комбиниране на метални и полимерни компоненти, новият продукт е с 20% по-здрав от конвенционалните биметални лагери, като същевременно гарантира по-голяма износоустойчивост и по-малко триене.

1 Стоманен гръб
2 AlSnSi лагерна сплав
3 Полимерен плъзгащ се слой

Източник: KOLBENSCHMIDT

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!