Добавки за гориво и октанови подобрители

17 септември 2019, 6:00

Детонацията, известна още като „чукане“, отдавна е враг на двигателя с вътрешно горене. Тъй като сместа въздух-гориво се компресира от буталата, тя създава топлина. При определени условия на работа това може да доведе до неконтролирано изгаряне на гориво-въздушната смес, което възниква независимо от точното време на подаване на искра от запалителната свещ. Тези детонации могат да възникнат преди подаването на искра или дори след спиране на двигателя, но те обикновено се случват, когато изолирани обеми от гориво-въздушната смес започват да горят преди предната част на контролирания пламък да се разшири в цилиндъра.

Полученият “чукащ” шум е най-забележимият симптом на детонация. Тези ударни вълни могат да причинят високо налягане в цилиндъра, износване на компоненти, и в крайни случаи повреда на цилиндровата глава или на буталото. Има редица допринасящи фактори, които могат да доведат до детонации, включително високи температури на цилиндъра, бедна смес от въздух и гориво, прекалено голямо предварение и по-специално използването на нискооктанови горива. Въпреки че съвременните компютърни стратегии могат автоматично да регулират времето на подаване на искрата и да променят импулса на впръскване на инжектора за гориво, колкото е необходимо, за да поддържат ефективно изгаряне при различно натоварване на двигателя, по-старите автомобили разчитат на повече ръчни настройки, за да намерят компромис между икономичността и производителността. Връзката между топлината и налягането също означава, че двигателите с висока компресия (включително двигатели с турбокомпресор) могат да бъдат по-податливи на чукане на двигателя, особено при работа с гориво с по-ниско октаново число. Докато първокласните горива с високо октаново число могат да помогнат в борбата с чукането на двигателя.

Добавките за гориво като октанови подобрители и заместители на олово са популярни покупки сред собствениците на класически и мощни автомобили, но тези два продукта имат повече общо, отколкото може би си мислите. В началото на 20-те години тетраетил оловото е често срещана добавка в бензина. Докато повечето от нас свързват оловото със способността му да намалява износването на леглото на клапана, първоначалната му цел беше да увеличи октановото число на тогавашните горива. Този оригинален „октанов усилвател“ позволи на конструкторите на двигатели да разработят по-мощни двигатели с по-висока компресия, способни на по-високи обороти и по-добра икономия на гориво. В крайна сметка стана очевидна вторична полза от оловни добавки. В резултат на процеса на горене, тънките покрития от оловни оксиди, които се образуват върху изпускателните клапани, помогнаха да се предотврати износването на леглата на клапаните, като удължиха живота на тези компоненти.

За съжаление, имаше сериозни опасности за околната среда и човешкото здраве, свързани с „оловни емисии“. През 1996 г. продажбата на оловен бензин беше забранена, а собствениците на винтидж превозни средства бяха принудени да преминат към безоловно гориво. Заместителите на оловото станаха обичайни на рафтовете на магазините и бензиностанциите, а в магазини за авточасти се наблюдаваше увеличение на заявките за закалени вложки на леглата на клапаните и ремонти на цилиндровите глави на по-стари автомобили.

Докато заместителите на оловото са предназначени за по-стари двигатели (обикновено без каталитични преобразуватели), октановите подобрители са популярни добавки сред всички видове собственици на превозни средства, особено при любителите на високи мощности. Действителните „рецепти“ за тези октанови бустери са строго пазени търговски тайни, но повечето от тях използват една или повече или следните съставки, за да повишат октана на обикновения бензин: метилциклопентадиенил манганов трикарбонил (MMT), толуен и варианти на триметилбензол , ММТ е често срещана съставка в заместителите на оловото, както и в безоловния бензин, докато останалите са въглеводороди, получени от самото производство на бензин. Етанолът също е популярна съставка в октановите подобрители, защото сам по себе си етанолът вече има много висок октанов рейтинг (приблизително 110).

Допълването на обикновен (87 октанов) или среден клас (89 октан) бензин с качествен октанов бустер може да бъде от полза за работливите двигатели с висока компресия, особено при горещо време. Октановите бустери обикновено съдържат и почистващи препарати, стабилизатори и други химикали, които спомагат за поддържането на здрава горивна система.

Източник: Counterman

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!