Повдигане на завесата пред ABS сензорите

20 септември 2019, 13:00

Антиблокиращата спирачна система (ABS) е система за безопасност на превозното средство, която позволява на колелата на автомобила да поддържат контакт с пътната настилка, докато спират, предотвратявайки блокирането на колелата и избягване на неконтролирано пързаляне. Това е автоматизирана система, която използва принципите на пулсиращо спиране.

Системата ABS прави това с много по-бързи темпове и с по-добър контрол, отколкото много шофьори биха могли да управляват. Като цяло ABS предлага подобрен контрол на автомобила и намалява спирачните разстояния по сухи и хлъзгави повърхности. Въпреки това, върху чакъл, лед или покрити със сняг повърхности, ABS може да увеличи спирачния път, въпреки че подобрява управлението от волана на автомобила.

Сензорът за скоростта на ABS или колелата е сравнително проста, но жизненоважна част от системата на ABS, тъй като се използва за предаване на скоростта на въртене на колелото към контролния модул на ABS. Сензорите за скорост на колелата са инсталирани непосредствено над или до импулсния пръстен на колелото. Те също са известни като ​​ABS пръстени. Пръстенът е прикрепен към част от превозното средство, която се върти със същата скорост като пътното колело, главината на колелото, спирачния диск или задвижващия полувал.

Видове сензори за ABS

ABS сензорите са класифицирани в два различни типа: пасивни и активни. Пасивният е без захранване, а активният е със захранване.

Пасивни сензори

Те включват метална намотка, навита около магнитна сърцевина и постоянен магнит. Полюсният щифт във вътрешността на бобината е свързан към магнита и магнитното поле се простира до ABS пръстена. Ротационното движение на ABS пръстена и свързаното с него редуване на издатъци и пролуки влияят на промяната в магнитния поток през пръстена и намотката.

Променящото се магнитно поле индуцира променливо напрежение в намотката, което може да бъде измерено. Честотите и амплитудите на променливото напрежение са свързани със скоростта на колелото. Сензорът създава променлив сигнал, който променя честотата, докато колелото променя скоростта. Контролният блок ABS преобразува променливия сигнал в цифров сигнал за интерпретация.

Структура на пасивен сензор
Изходна вълна на пасивен сензор

Пасивните сензори са по-големи и по-малко точни от активните сензори и започват да работят само когато колелото достигне определена скорост. Следователно те имат ограничена работа при по-ниска скорост. Те също не са в състояние да работят в обратна посока и по този начин не могат да определят посоката на движение.

Активни сензори

Активните сензори, от друга страна, са много по-точни и са в състояние да открият скорост по-малка от 0,01 км/ч. Това е жизненоважно за съвременните системи за контрол на сцеплението. Някои активни сензори могат дори да засекат посоката на въртене на колелата. Активните сензори изискват външен източник на енергия, който да работи и работи съвместно с зъбен или магнитен ABS пръстен. Активните сензори създават цифров сигнал, който се предава на управляващото устройство под формата на токов сигнал, използвайки модулация на импулсна ширина.

Структура на активен сензор

Има два типа активен сензор: сензор Хол и магниторезистивен сензор.

Датчикът на Хол използва ефекта на Хол, който представлява генериране на напрежение през електрически проводник. Те реагират на промените в магнитните полета с разлика в напрежението, която се изпраща към контролния блок ABS като сигнал с квадратна вълна. Те използват полупроводников сензор, свързан с електронна верига, предпазвайки сензора от възможни скокове на напрежението и постоянен магнит.

Изходна вълна на активен сензор

Датчиците на Хол записват скоростта на колелото чрез зъбен или магнитен енкодер (ABS пръстен), който често се намира на главината, диска или лагера на колелото. Сензорите са много точни, но трябва да бъдат инсталирани прецизно.

Датчик на Хол с магнитен пръстен.

Предимството на използването на магнитен пръстен пред зъбен пръстен е, че сензорът може да бъде много по-малък, тъй като в сензора не се изисква постоянен магнит.

Този магнитен пръстен може да бъде разположен в лагера на колелото, което позволява използването им в затворени пространства. Промяната в магнитното поле сега се създава от секциите на полярността в пръстена.

Магнито-резистивен сензор

Тези сензори използват пръстен с магнитен енкодер, подобен на външен вид на пръстена на енкодера, работещ със сензора на Хол. Пръстенът на енкодера има сегменти от магнитна дъга, които причиняват ясна промяна в съпротивлението при преминаване на сензора.

Именно това позволява на управляващото устройство да определя посоката на въртене на колелото. Магнито-резистивните сензори са много по-прецизни, но като цяло по-скъпи от сензорите на Хол и изискват по-малко прецизно положение на монтажа, което означава, че той може да бъде разположен по-далеч от пръстена на ABS, отколкото другите видове сензори.

И двата активни сензора са по-малко чувствителни към електромагнитни смущения, вибрации и температурни колебания в сравнение с пасивния сензор.

Диагностика на проблеми

Най-общо ABS сензорите са много надеждни. Поради местоположението си те работят в тежки условия.

Ако някоя от горните предупредителни лампи светне или има втвърдяване на педала на спирачката, докато спирате при ниски скорости, или колелата се блокират по време на спиране, тогава вероятно има повреда някъде в системата на ABS.

Възможни причини

  • Корозирал, напукан или раздут ABS пръстен
  • ABS пръстенът е блокиран, повреден, липсват зъби или падини
  • ABS сензорът не е в правилното положение
  • Повреден ABS сензор от удар с пътни отломки

Често се случва с течение на времето корозията да се образува и натрупва под точката на монтиране на сензора за ABS. Това приближава сензора към ABS пръстена и започва да износва повърхността на ABS пръстена. Ако това се забележи преди закрепването на диска, обикновено сензорът (ако не е прекалено износен) може да се демонтира и корозията да бъде отстранена. Ако обаче това не бъде забелязано, може да доведе до износване на ABS сензора, когато автомобилът напусне сервиза.

Източник: pmmonline

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!