Медна грес срещу Ceratec: факти за съвременния механик

10 октомври 2019, 6:00

Въпреки че спирачната смазка често е евтин продукт, използван в процеса на ремонт на спирачките, тя е неразделна част от начина на работа на системата. Някои вещества на основата на мед могат да имат отрицателен ефект върху спирачките и за механиците е важно да разберат потенциалните проблеми, които могат да причинят. Скот Ъруин, ръководител на техническото обучение на глобалния лидер във фрикционната технологията, TMD Friction, обсъжда проблемите, свързани с определени смазочни материали, и как механиците могат да гарантират, че използват най-добрата смазка.

Повечето специалисти в сервизите ще се съгласят, че процесът на смяна на накладките отнема време и няма нищо по-лошо от това, клиентът да се завърне с оплакване или рекламация. Дори когато са предприети стъпки за правилно почистване на системата и се извършват всички необходими проверки, понякога спирачките все още не се работят правилно. Но защо?

Отговорът може да се крие в смазката, която се използва в системата или състоянието на смазката. Когато посещавате сервизи, не е необичайно да видите кутия с медна грес, отворена на масата на механика и употребена върху компонентите. Ако получи замърсяване или влага от въздуха, смазката ще стане неефективна, което ще доведе до проблеми със спирачките. Най-добрият начин да избегнете тези проблеми е да изберете продукт без мед за прилагане в спирачната система. Има няколко недостатъци при използването на смазка на основата на мед в спирачната система, което трябва да бъде напълно достатъчно, за да възпрепятства механиците да ги използват. Първо, смазочните материали на основата на мед не могат да издържат на високи температури; това е проблем, тъй като не позволява накладките да се движат свободно в системата, което от своя страна води до блокиране и преждевременно износване. Медните смазки може да реагират със стомана и алуминий, като се увеличава корозията между тези два метала. Ако някога ви се е налагало да изваждате колелото от главината и се чудите защо е толкова трудно, корозията поради смазка на медна основа може да е причината.

Трети проблем с медната смазка е ефектът, който може да има върху антиблокиращата система на спирачките (ABS), електронната програма за стабилност (ESP) и електронната паркинг спирачка (EPB) на автомобила. Спирачките стават все по-сложни, тъй като от година на година се добавя повече електроника към системите, с които автомобилите спират безопасно. Тъй като медта е проводима, присъствието на метала в спирачната система може да попречи на магнитните сензори, намиращи се в ABS и електрониката на автомобила. Това може да доведе до неизправност на ABS, до проблеми с предупредителните светлини на таблото или потенциално блокиране на колелата.

Не само това, но медните смазки могат да увеличат вероятността от аксиално отклонение при намазване върху повърхността на главината. Те могат да съдържат чужди тела, като метални частици, когато бъдат оставени отворени на работното място, както беше споменато по-горе. Максималното аксиално отклонение на диска трябва да бъде 0.07мм и винаги трябва да се тества с индикатор с магнитна стойка, преди да завършите подмяната на накладките. Смазките на основата на мед също са опасни за околната среда, тъй като металът не може да се разпадне ефективно, причинявайки замърсяване на почви, растения и животни. Въпреки че е ясно, че използването на медни смазки може да създаде проблеми, има редица смазочни материали, които са непроводими и не включват метални частици, като Ceratec.

Предимствата на използването на смазката Ceratec са много, като първото е фактът, че тя издържа на високите температури на спирачната система. Това, за разлика от лубрикантите на медна основа, позволява накладките да се движат свободно, като елиминира проблеми като блокиране и износване. Може да се прилага и когато има електроника в превозното средство, тъй като е непроводима и не съдържа метални частици.


Освен че е подходящ за спирачната система, продуктът е универсално приложим и удобен за употреба. Една туба може да обслужи приблизително 35 комплекта накладки, както и да предпазва от надраскване и корозия.

Макар че е на пръв поглед надежден партньор на опитния механик, медната грес може да причини проблеми на съвременните спирачни системи. Времената са се променили, заедно с технологичния напредък, който автомобилите постигат през последните десетилетия, навлизат и нови продукти. Днес е актуално да се каже, че специалистите в сервизите са изключително заети и не могат да си позволят превозните средства да се връщат с оплаквания. Имайки това предвид, със сигурност е най-добре да премахнете допълнителната работа, като се грижите за малките неща, които в крайна сметка ще доведат до най-голяма промяна.

Източник: TMD Friction

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!