Усъвършенстване на задвижването на всички колела

17 октомври 2019, 13:00

Бъдещето на превозните средства със задвижване на всички колела не беше толкова светло преди пет години. С повишаващите се изисквания за икономия на гориво, задвижването на всички колела беше един от елементите в екстрите за отпадане в стремежа да се намали теглото и да се намали натоварването на двигателя. Но клиентите заявиха, че искат сигурността на превозните средства със задвижване на всички колела по хлъзгави пътища (дори ако това е само за няколко дни през годината).

Решението на проблема не е ново. Стратегията, която много производители предприемат, е да изключат компонентите на задвижването на всички колела, когато те не са необходими. Това беше подходът на много от ранните 4X4 превозни средства, използвани с контролирани от водача трансферни кутии и ръчни заключващи хъбове . Сега вече не шофьорът е този, който излиза да заключва хъбовете, а компютърен модул на CAN шина.

Този преден диференциал може да изключи предните колела, когато задвижването на четирите колела не е необходимо. Диференциалът може да се активира и колелата да се свържат за 600 милисекунди.
Задни диференциали с управление на въртящия момент

Диференциалите с управление на въртящия момент са в състояние да контролират количеството мощност към всяко колело, свързано към оста. Някои превозни средства с високо натоварване на предните колела имат основен векторен диференциал на въртящ момент (като Ford Fiesta RS) за управление на въртящия момент .

Този заден диференциал може да контролира мощността, предавана на задните колела. Тези диференциали могат да действат като блокиращи, с ограничено приплъзване или отворен диференциал с промяна на електронно контролирани съединители.

Векторите на въртящия момент на диференциалите могат да работят заедно със системата за контрол на стабилността и PCM, за да увеличат максимално сцеплението по време на ускорение. Може да се използва по време на офроуд и пътни ситуации при широк диапазон от скорости. Основните входове са от сензора за положение на волана и сензора за наклона. Модулът за управление на диференциала прави корекции, като определя къде шофьорът иска да отиде и къде превозното средство ще извърши корекция.

Векторите на въртящия момент на диференциалите имат още едно предимство – те могат да изключат задвижващата ос по-добре от всеки заключващ хъб. Разединяването на мост с пакетни съединители намалява въртящата се маса в трансмисията и увеличава икономията на гориво. След това системата ще отдели централния диференциал. При някои превозни средства задвижващите валове могат да се отделят както от трансмисията, така и от задния / предния диференциал. Това отделяне на задвижващата система може да намали въртящите се маси и натоварването на двигателя. Всичко това се извършва за милисекунди, а водачът не усеща дори най-малките вибрации.

Източник: Know your parts

 

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!