Спирачки: как да избегнем проблеми с тях

5 ноември 2019, 6:00

Въпреки че много механици могат да монтират накладки и насън, усъвършенстването на технологията предполага, че продуктите се развиват и начинът, по който се монтират, също се променя. Въпреки това, световният лидер във фрикционните технологии, TMD Friction, наблюдава приток на части, които са монтирани неправилно, въпреки инструкциите, които са налични в кутията. Скот Ъруин, ръководител на техническото обучение в TMD Friction, обсъжда тези проблеми в бранша и обяснява как те водят до оплаквания от шума и претенции за рекламации.

Въпреки че живеем в епоха, в която хората очакват от спирачките си да бъдат безшумни, проблемите, които могат да се избегнат, като неправилна ориентация и монтаж на накладките, са най-честите причини за шум от спирачките. Въпреки че винаги, неизбежно, ще има някакъв елемент на шум поради сухо триене, честотите на тези звуци могат да се възприемат под различни форми. Ниската честота често се нарича „приплъзващо виене“, „бучене“ или „вибрации“, докато средните и високите честоти могат да причинят „скърцане“ или така нареченото „стържене“. Тези звуци са повлияни от няколко фактора, включително коефициента на триене на накладката или материала, скоростта на триене, продължителността на спиране, температурата и контактното налягане, както и конструкцията на всички свързани компоненти и тяхната естествена честота и поведение на затихване. Климатичните условия, като температурата на въздуха и влажността, също могат да играят важна роля.Всъщност всички компоненти в спирачната система и ходовата част, до гумените тампони на автомобила, участват в генерирането на шум, като спирачната система играе водеща роля, а дисковете действат като „високоговорители“. Освен това размерът, дизайнът и състоянието на цялото колело – джантата и гумата – могат да окажат влияние.

По отношение на ориентацията на накладките, наскоро ни стана ясно, че има сервиз, който връща части поради шум. Организирахме посещение и среща в сервиза с клиента, който се оплакваше от спирачния шум. Щом качихме колата на крика, свалихме колелата и спирачните апарати, стана ясно, че ориентацията не е спазена според инструкциите в кутията. Демонтирахме старите накладки, почистихме подвижните части и монтирахме нови накладки, този път с правилната ориентация, която трябваше да се спазва. След като поставихме отново спирачния апарат и колелото, тествахме автомобила и, както се очакваше, шумът бе изчезнал. Ако бяха спазени инструкциите за ориентацията, тази ситуация щеше да бъде избегната и клиентът никога нямаше да загуби доверие в своя сервиз и продукта.

Друг елемент, който може да допринесе за шума от спирачките, е неправилно монтиране и пренебрегване на най-добрите практики. Една от основните причини за тресенето на спирачките произтича от разликата в дебелината на диска (DTV) – проблем, който възниква, когато дебелината на спирачния диск не е равномерна, което се усеща при натискане на спирачния педал. Това води до вибрации и шум, тъй като спирачната накладка се притиска към диска и следва контура на повърхността.

DTV може да произтича от неправилна практика при почистване на повърхностите по време на процеса на смяна на спирачките. Макар и проста работа, важно е да се гарантира, че контактните повърхности и спирачния апарат не са замърсени и корозирали, тъй като недостатъчното почистване може да доведе до появата на тресене при спиране. Механикът трябва да използва телена четка или шкурка, за да отстрани всякакви ръждиви отлагания от главината, като същевременно се внимава да не повреди главината или спирачните апарати.

Освен че потенциално води до DTV, неправилното отстраняване на замърсяванията може да доведе до ефект на доминото с други дефекти и недостатъци, включително странично биене. За да се намали вероятността превозното средство да се върне с рекламация за тресене от току-що монтираните спирачки, всички механици трябва да използват индикатор за измерване, за да проверят за евентуално странично биене на дисковете. Важно е да се уверите, че страничното биене на диска не надвишава 0,07 мм, тъй като това може да има последствия върху цялата спирачна система и може да причини вибрации на волана, а също и на педала на спирачката.

Въпреки че оценяваме ограниченията във времето на сервизите, особено когато времето е пари, е изключително важно да се спазват най-добрите практики и да се отдели време, за да разберем как работи спирачната система на превозното средство. В TMD Friction имаме специализиран технически екип, който е на разположение на всички клиенти и сервизи за всякакви проблеми или въпроси, свързани със спирачките. Бързото телефонно обаждане може да спести на сервизите не само време, но и по-важното – пари.

Специалистът по спирачните накладки TMD Friction е разработил Textar Q +, иновативна демпферираща подложка, която осигурява максимално намаляване на шума.

Като доставчик на OE, TMD Friction има репутацията за отлични спирачни показатели и тъй като съвременните превозни средства стават по-тихи, компанията непрекъснато разработва нови технологии за намаляване на шумовете на спирачките.Утвърдена, но и сложна възможност за предотвратяване на предаването на шум от спирачката от спирачната накладка към спирачната система е използването на демпфериращи подложки или пластини върху опорната плоча на накладката. Те предотвратяват директния контакт между спирачните бутала и опорните плочи. Така преносът на вибрации ще бъде ефективно заглушен.

Източник: TMD Friction

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!