Сървърът на Continental свързва електрическите автомобили на VW ID

13 ноември 2019, 6:00

  • Новата концепция на сървъра на Continental е централен елемент за преобразуване в архитектура, ориентирана към услугата, за високо свързани електрически автомобили
  • Volkswagen използва сървъра като сървър за приложения в автомобила (ICAS1) за интелигентни автомобили (ID), базирани на модулната матрица за електрическо задвижване (MEB)
  • Високата изчислителна мощност и последователното разделение на хардуера и софтуера проправят пътя за нови функции, удобни актуализации в ефир

Електронната архитектура на съвременното поколение превозни средства претърпява дълбока трансформация, отдалечавайки се от множеството отделни контролни единици на сегашните автомобили и към малък брой високопроизводителни компютри. В бъдеще те ще осигурят изчислителната мощност за функционалните домейни в автомобила. Сървърът, разработен от технологичната компания Continental, сега започва да се продава във Volkswagen като сървър за приложения в автомобила (ICAS1). Най-големият европейски производител на автомобили използва технологията ICAS1 за предстоящите си ID електрически превозни средства, базирани на модулната електрическа задвижваща матрица MEB, разработена от Volkswagen.

Автомобилният сървър на Continental свързва VW ID. електромобили.© Volkswagen AG

Иновативната концепция ICAS1 предлага множество предимства, включително функции за свързване на превозни средства, като например възможността за инсталиране на нови функции и актуализации за безопасност в автомобила чрез безжична връзка. Сървърът се основава на многогодишния опит на Continental с контролни устройства за вход, чиято функция сега е част от много по-пълния ICAS1. Концептуалната рамка за сървъра е високоефективна компютърна платформа, разработена от Continental в сътрудничество с Elektrobit.

„За нас е голямо постижение, че нашата концепция за сървъри сега започва в серийно производство при Volkswagen. По този начин става въпрос не само за нова ера в развитието на сложна архитектура на електрониката, а по-скоро за крайъгълен камък в дигиталната трансформация, която достигаме с ICAS1 “, казва Хелмут Матчи, член на изпълнителния съвет на Continental. „Благодарение на новата сървърна архитектура, автомобилите ще бъдат актуализирани по-лесно и по-бързо от днес. Ето защо ние превръщаме превозното средство в неразделна част от Интернет, допринасяйки за по-високата функционалност и комфорт в автомобила. “

Иновативната концепция на ICAS1 позволява висока степен на свързаност.

Висока изчислителна мощност за напълно електрически и напълно свързани автомобили

Преминаването на Volkswagen към сървърна архитектура заради нейното електрическо настъпление е логично решение, тъй като електрическите превозни средства се възползват особено силно от цифровизацията, улеснена от архитектурата на сървъра. Това включва функции като оптимизиране за обхвата на планиране на маршрути и локализиране на станции за зареждане. В същото време архитектурата на сървъра предлага безпроблемна връзка с дигиталния свят на мобилните услуги и данни. „ICAS1 обхваща предишните функции на входа, както и изчерпателни функции от контролния домейн. Той също така координира актуализациите в ефир и контролира управлението на зареждането на батерията “, обяснява Йохан Хиебл, ръководител на бизнес звената Body & Security и Infotainment & Connectivity в Continental. В зависимост от ID модел и характеристики на превозното средство в бъдеще, два или три сървъра ще осигурят изчислителната мощност за цялото превозно средство. От началото на разработката Continental проектира ICAS1 за увеличените изисквания за експлоатационен живот при електрическите превозни средства.

В резултат на разделянето на хардуера и софтуера, приложенията на Volkswagen, както и софтуерът от трети компании могат да бъдат интегрирани и актуализирани.

В допълнение към много по-голяма изчислителна мощност в сравнение с класическите автомобилни системи, ICAS1 се отличава с последователно разделяне на хардуер и софтуер, разработен от Elektrobit на адаптивна AUTOSAR основа. Това позволява както приложенията на Volkswagen, така и софтуера на трети страни да бъдат интегрирани и актуализирани. Средният софтуер поддържа и свързаност чрез Gigabit Automotive Ethernet, което осигурява необходимото пропускане на данни за приложенията.

Източник: Continental

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!