Как да НЕ тестваме алтернатор

19 ноември 2019, 13:00

Наскоро се опитах да ремонтирам домашен уред. За съжаление не бях сигурен в правилните процедури за отстраняване на неизправности. Бързото търсене в интернет върна много противоречиви мнения какво да се прави и по-важното какво да не се прави.

Това ме накара да се замисля какво е публикувано в онлайн форумите за „помощ“, свързани с тестване на алтернатори. Бързо търсене върна множество резултати, някои добри и някои ужасни. Едно предложение беше вярата в старата школа, че за да се тества алтернатор, всичко, което трябва да направите, е да изключите батерията с работещ двигател. Теорията е, че ако автомобилът откаже да работи, имате повреден алтернатор. Със сигурност някои от най-лошите съвети, които човек би могъл да даде или получи.

Нека първо да проучим какво би могло да се случи на превозни средства от по-стари модели, създадени преди дните на компютърно управлявани автомобили. Регулаторът на напрежение, който контролира изхода на алтернатора, усеща напрежението на батерията и “казва” на алтернатора колко да зарежда. Ако батерията бъде извадена от веригата, регулаторът на напрежението по принцип ще каже на алтернатора да зарежда максималното на което е способен, което води до повреда на алтернатора. В зависимост от оборотите на алтернаторите, напрежението може лесно да надвиши 50 или 60 волта. При това напрежение всички електрически устройства, които са в положение „включено“, вероятно ще бъдат повредени.

Сега, да преминем напред към днешните компютърно управлявани превозни средства. Ако към веригата се прилагат 50 до 60 волта, инсталациите в по-новите превозни средства също вероятно ще бъдат „изпържени“. За щастие, повечето по-нови превозни средства (но не всички) са допълнително защитени чрез вторично регулиране и блокираща технология Zener. Технологията за блокиране е всъщност просто начин за блокиране на високо напрежение и предпазване от увреждане на електрониката на автомобила. Вторичното регулиране е втора настройка на напрежението, използвана от регулатора за изключване на алтернатора, ако открие високо напрежение. След като напрежението се повиши над определена зададена стойност, е възможно превозното средство да спре, въпреки че алтернаторът е добър. Ако автомобилът не е защитен, вероятният резултат ще бъде повреда на много скъпи компютри и други компоненти.

Източник: BBB Industries

Още за алтернаторите тук.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!