Хидравлични срещу механични обтегачи

4 декември 2019, 6:00

Системите за задвижване на ангренажния ремък се проектират с различни методи и компоненти за опъване. В миналото двигателите са използвали ръчен обтегач (или ексцентрична ролка) за задвижванията, който е трябвало да бъде монтиран и след това фиксиран в определено положение. С течение на времето опъването на ремъка ще се промени, тъй като няма механизъм за самонастройка на обтегача след първоначалната инсталация. От много години се използват автоматични обтегачи за контрол на опъването на ремъците и динамичното поведение на задвижващата система. Автоматичният обтегач оптимизира опъването на ремъка и се адаптира към промените в характеристиките на ремъка и двигателя. Инженерите са проектирали две основни системи, за да гарантират оптимално опъване на ремъка по всяко време. Първият е „традиционният“ и най-често използван дизайн, при който пружинен механичен обтегач управлява опъването на ремъка. (Фигура 1)

Фиг. 1

Втората система, по-малко популярна и по-скъпа, се състои от хидравличен обтегач (Фигура 2).

 

Фиг. 2
А – лост
B – обтяжна ролка
С – хидравличен опъващ механизъм

В този бюлетин за техническа информация ще се съсредоточим върху последната система и ще подчертаем някои ключови точки във функцията и монтирането на метода на хидравлично опъване за система за синхронизация. Хидравличната система се използва главно при приложения с високи натоварвания и / или ъглови вибрации, когато механичен автоматичен обтегач не може да осигури достатъчно затихване или движение на обтегача. Като цяло, хидравличните обтегачи имат нужда от повече пространство в двигателя. Хидравличната обтягаща система се състои от хидравличен опъващ механизъм в комбинация с обтяжна ролка. Движението на буталния прът на опъващия механизъм се предава на обтягащата ролка чрез интегриран или отделен лост (фигура 2).

Фиг. 3
A – Бутален прът
Б – Фиксиращ щифт
C – Цилиндър
D – Въздух
Е – Масло
F – Пружина
G – Бутало
H – Еднопосочен клапан

Хидравличният задвижващ механизъм работи като амортисьорите, където пружина в комбинация с амортизиращата функция на маслото, ще запази колело в контакт с пътя. В този случай хидравличният задвижващ механизъм контролира динамичните сили на ремъка, като същевременно поддържа +/- постоянно опъване и компенсира промените в дължината поради термично разширение. Хидравличният задвижващ механизъм обикновено се състои от следните части (фигура 3): корпус (цилиндър), бутален прът, бутало, масло, въздух, пружина, еднопосочен клапан и фиксиращ щифт.

Буталният прът може да се движи лесно в едната посока (когато буталния прът се движи навън) поради маслото, което тече от едната страна на буталото към другата, през еднопосочния клапан. Високите динамични натоварвания на ремъка се контролират чрез хидравлично амортизиране. Това затихване се създава, като при натоварване на двигателя буталния прът е принуден да се придвижва навътре, измествайки маслото в цилиндъра. Затихването е оптимизирано за всяко приложение и е зависи от хлабината между буталото и цилиндъра и вискозитета на маслото.

Съхранение:

Хидравличните задвижвания трябва да се съхраняват в изправено положение (видимата част от буталния прът нагоре), за да се предотврати изтичане и да се избегне смесване на маслото с въздуха. Въздушните мехурчета в маслото биха могли да доведат до ситуация, която може да доведе до прескачане или срязване на зъби (в случай на задвижвания с ремък за синхронизация)

Инсталация:

Задържащият щифт трябва да бъде отстранен едва след инсталирането на всички компоненти: нов ремък, ролка, лост, хидравличен задвижващ механизъм. Причината за това е, че веднъж инсталиран, хидравличния обтегач е във вертикално положение и няма риск от смесване на въздуха с маслото. Механикът винаги трябва да спазва всички препоръки на ОЕ, когато прави подмяна на системата за синхронизация.

Ако щифтът е случайно отстранен, в хоризонтално или обърнато пложение, силно се препоръчва компресирането на буталния прът внимателно, докато е в изправено положение и след това да се инсталира частта. Двигателят трябва да се превърти няколко оборота на ръка, за да се осигури разделяне на маслото от въздуха преди стартиране на двигателя. Също така препоръчваме след завъртане на двигателя на два пълни оборота, да се изчака 15 минути преди стартиране.

Предимства:

Обикновено хидравличните обтегачи могат да работят с по-голям диапазон на динамична дължина на ремъка от механичните обтегачи. Поради дължина на хода на обтегача и лоста, конструирането на хидравличната обтягаща система е особено подходяща за големи V6 или V8 приложения. Високите едностранни характеристики на затихване я правят подходящи за контрол на поведението на ремъка в приложенията с високи динамични натоварвания.

Защо да сменим?

Износването на лагера на ролката и хидравличния обтегач на задвижването са нормални и може да доведе до загуба на производителност. Освен това, тези системите са податливи на замърсяване и с течение на времето течове на масло може да се появят в обтегача. Дори и най-малкият теч може да доведе до неправилно амортизиране и ускорено износване системата. Също така, в резултат на постоянното движение на частите в системата, компонентите ще се износят с течение на времето. Ако системата е не се поддържа и компонентите не се подменят при редовните интервали за поддръжка, има голям риск от повреда на компонента, както и катастрофални повреди на двигателя.

Източник: Gates

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!