Комбиниран сензор за дъжд / светлина – структура и функции

30 декември 2019, 6:00

Датчикът за дъжд е част от система за помощ на водача, като автоматично активира чистачките на предното стъкло, когато вали и по този начин значително подобрява безопасността и комфорта в автомобила. В средата на 90-те години сензорът за дъжд започва да се монтира в превозни средства и оттогава е постоянна характеристика на съвременната електроника на превозните средства.

Първоначално интегриран в основата на огледалото за обратно виждане, сензорът за дъжд се монтира от вътрешната страна на предното стъкло извън зрителното поле на водача. В зоната си сензорът открива, когато вали и предава своята информация на контролната електроника на чистачките на предното стъкло. Следователно честотата на чистачките в настройките на прекъсната работа може да бъде автоматично адаптирана към интензивността на дъжда. По този начин ръчната намеса от водача вече е повече или по-малко излишна.

Фигура 1 – Структура на датчика за дъжд

Комбинираният сензор за дъжд / светлина комбинира две функции в един модул.

  • Откриване на дъжд и автоматично управление на чистачката на предното стъкло
  • Записване на яркостта на околната среда и автоматично включване и изключване на осветлението на автомобила

Сензорът за дъжд обикновено се активира чрез задействане на прекъсващата или автоматична функция на чистачките от превключвателя на кормилната колона ( Фигура 2 ).

Фигура 2: Информация за водача на дисплея, Peugeot

Включването на превключвателя на светлините в положение AUTO (автоматично управление на светлината) активира сензора за осветление и осветлението се включва или изключва в зависимост от осветеността на околната среда (Фигура 3).

Фигура 3: Превключвател на светлините на Audi

Сензор за дъжд

Сензорът за дъжд открива капки по предното стъкло, използвайки оптоелектронния метод за измерване. Сензорният елемент съдържа един или повече светодиоди (предаватели), призма и фотодиод (приемник). Светлинният лъч, произведен от излъчващия светлина диод, преминава през призма към предното стъкло, отразява се няколко пъти от външната повърхност на предното стъкло и се препраща към фотодиода.

Комбинацията от положението на сензора и суха повърхност на предното стъкло позволява максимално отразяване на светлинния лъч (Фигура 4).

Фигура 4: Сухо предно стъкло, пълно отражение

Капчиците на предното стъкло променят свойствата на отражение до степен, че всички светлинни лъчи вече не достигат целта си и се отклоняват от капките вода (Фигура 5).

Фигура 5 – Мокро стъкло, светлинните лъчи са пречупени

Светлинен сензор

Условията за външно осветление се измерват с оптоелектронен детектор. Използвайки филтърно стъкло, сензорът записва специални дължини на вълната, за да направи разлика между изкуствена и дневна светлина. Околната светлина и осветяването пред автомобила се измерват от два сензора, които функционират независимо един от друг.

Осветеността около превозното средство се записва с помощта на сензор за околната светлина върху голям пространствен ъгъл (Фигура 6).

Фигура 6: Сензор за околната среда

Интензитетът на светлината пред автомобила се записва със сензор за светлина под малък ъгъл (Фигура 7).

Фигура 7: Сензор за осветяване пред автомобила

Специален алгоритъм използва данните от сензора и чрез включване на допълнителна информация от електрониката на автомобила открива различни условия на осветление (ден, нощ, здрач или преминаване през тунел / мост) и включва или изключва съответно фаровете.

Източник: HELLA

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!