Какво означава светлината на SRS?

7 януари 2020, 13:00

Когато управлявате автомобила си внезапно на таблото се появява светлина, наречена „SRS“.

Какво означава и опасно ли е да се шофира? Ще спре ли колата или ще се повреди, ако продължа да шофирам?

Има много въпроси, които се появяват в съзнанието ви, когато на таблото се появи светлина, но не се притеснявайте.

Какво означава светлината на SRS?
SRS означава допълнителна ограничителна система. С други думи, тя е част от системата Airbag. Някои производители използват символа на въздушната възглавница, а други SRS светлината. Това е едно и също нещо с различни имена. Когато се появи SRS светлина, това означава, че има грешка, съхранена в системата на въздушните възглавници и трябва да я поправите възможно най-скоро.

Системата за въздушните възглавници съдържа блок за управление, няколко сензора за катастрофа и няколко въздушни възглавници. Сензорите за катастрофа са монтирани отпред и отстрани на автомобила. Когато един сензор открие сблъсък, той ще изпрати сигнал до устройството за управление на въздушните възглавници за разгръщането им. Когато устройството за управление на въздушните възглавници получи тази информация, то изпраща сигнал до въздушните възглавници, които са монтирани на няколко места в колата. Всичко това се случва във времето за милисекунди.

Какви са възможните причини за светването на SRS?

Възможно е да има няколко възможни причини за светлина на SRS. Най-лесният начин да разберете това е да прочетете паметта на проблема с добър OBD2 скенер . Най-евтините четци на OBD2 четат само блока за управление на двигателя , така че за да прочетете системата на въздушните възглавници може да се наложи да ползвате по-добър скенер. Кодовете за грешки в системата на SRS са доста прецизни и често описват проблема добре.

Най-честите причини за светване на SRS са лошите връзки и куплунзи. Управляващите устройства измерват внимателно въздушните възглавници и съпротивлението често е между 2-5 ома. Ако има лоша връзка в един кабел, съпротивлението ще надвиши 5 ома и SRS светлината ще се включи. Често проблемът се решава с напръскване на малко контактен спрей за почистване в тези щепсели и след това с изтриване на паметта за грешки.

За целите на сигурността, SRS светлината няма да изгасне сама, след като сте отстранили проблема. Трябва да изтриете кодовете за грешки ръчно със OBD2 скенер, за да изключите светлината на SRS след ремонта. Винаги разкачайте акумулаторната батерия, когато работите със системата SRS.

Възможни причини

  • Неизправни сензори за катастрофа
  • Неизправни въздушни възглавници
  • Неизправни сензори за ускорение
  • Лоши връзки в щепсели за окабеляване
  • Повреди на окабеляването
  • Дефектен контролен модул за управление на въздушната възглавница

Най-често срещан случай са съединителните връзки под предните седалки. Съединителите на системата за въздушните възглавници често са жълти. Когато движите седалките напред и назад, съединителите се движат по малко всеки път и това може да доведе до лоши връзки между блока за управление на въздушната възглавница и въздушната възглавница / предпазния колан и ще доведе до код за грешка. Можете да напръскате с контактен спрей във връзката, да премахнете кодовете за неизправности и проблема може да бъде решен.

Безопасна ли е работата по системата на въздушните възглавници?

Докато светлината SRS е включена и се съхранява код за грешка, въздушните възглавници няма да се разгърнат от контролния блок. Опасно е, ако окъсите нещо и дадете захранване на въздушните възглавници, което ще ги накара да се разгърнат. Честа причина за това е, когато хората измерват въздушните възглавници с мултицет. Този уред изпраща няколко микроволта при измерване и това може да задейства въздушната възглавница. Винаги премахвайте връзките на батерията и никога не измервайте въздушните възглавници с мултицет, когато работите със системата SRS.

Когато ремонтирате система SRS, винаги трябва да спазвате указаното в ръководството за ремонт и не предприемайте самоинциатива. Това може да задейства въздушните възглавници, когато се шофира колата и може да причини сериозни наранявания.

За да премахнете светлината на въздушната възглавница, трябва да премахнете кодовете за проблеми ръчно със скенер OBD2. Винаги заставайте на безопасно разстояние, когато изтривате кодовете. Неправилен ремонт може да доведе до отваряне на въздушните възглавници, когато премахвате кодовете.

Заключение:
  • SRS светлина означава, че има грешка, съхранена системата на въздушните възглавници
  • Системата за въздушни възглавници е изключена, ако светлината на SRS е включена и няма да се задейства в случай на авария.
  • Винаги отстранявайте проблемите по системата на въздушните възглавници възможно най-бързо.
  • Винаги премахвайте връзката на батерията и никога не използвайте мултицет, за да измервате въздушните възглавници, когато работите със системата SRS
  • Трябва да премахнете кодовете за грешка след ремонт, за да изгасне светлината на SRS.
  • Често срещан проблем, ако светлината на SRS се появи, е лоша връзка под предните ви седалки
  • Винаги ремонтирайте вашата SRS система според ръководството за ремонт. Лош ремонт може да доведе до задействане на въздушната възглавница.

Източник: Mechanic Base

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!