Пластична деформация на буталото във фазата на разработването

31 януари 2020, 13:00

През първите часове на работа новите бутала се подлагат на трайна пластична деформация. На повечето бутала диаметърът се намалява с няколко стотни от милиметъра. Този процес се посочва като повреда на полата.

Техническа обосновка

Неизправността на полата се причинява от термично и механично напрежение върху буталото по време на първата фаза на загряване. Намаляването на диаметърът на буталото (Dmax) е различен в зависимост от модела, състав на материала и специфично напрежение на буталото.

Какво означава това на практика

Диаметърът на новите бутала трябва да бъде измерен и записани преди инсталирането. Ако измерената стойност се отклонява от номиналния диаметър на буталото, отпечатан върху буталото, буталото не може да се използва. Благодарение на пластичната деформация при разработване, първоначалния диаметър на буталото вече не може да бъде определящ за бутала, които са работили. Рекламации, свързани с номиналния диаметърът на буталото вече не може да бъде направен за буталата, които вече са работили.

Измерване на диаметъра на буталото

Максималният размер на буталото (Dmax) е разположен в долната трета на зоната на полата. Буталата с покритие на полата често имат т.нар “измерващи на прозорци” в рамките на покритието. Максималният размер на буталото се изчислява в долния измерващ прозорец (фиг. 1).

Фиг. 1: Увеличена илюстрация на контура на полата и диаметър на буталото (Dmax)
Забележка:

За да се избегнат грешки в измерването, измервателните повърхности на измервателният инструмент (външен микрометър) не може да бъде по-голям от измервателните прозорци в покритието.Ако няма измервателни прозорци върху покрита бутална пола, диаметърът на буталото трябва да се измерва директно върху покритието. За да изчислите точния диаметър на буталото, двойната дебелина на покритието (приблизително 2 × 0,015 mm) трябва да се извади от измерената стойност. Ако разположението на максималния размер на полата на буталото не е известна (бутало с покритие без измервателни прозорци, непокрито бутало), точната позиция трябва да се изчисли чрез множество измервания (90 ° спрямо средната линия на буталния болт).

Източник: MS Motorservice

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!