Чести повреди в 6-степенната автоматична скоростна кутия DSG

4 февруари 2020, 7:00

Шестстепенна DSG трансмисия, известна още като DQ250, е ​​автоматична трансмисия с два съединителя, която се намира в превозните средства на редица производители – Audi, Volkswagen, Skoda и Seat. DQ250 е трансмисия с два съединителя, която използва комбинация от ръчни скоростни предавки и съединители за автоматична трансмисия, за да се получат предимствата и на двете предавки.

И така, какво се случва, когато тази много популярна трансмисия се повреди?

Автоматичната трансмисия DSG комбинира елементи както от автоматична, така и от ръчна скоростна кутия.

Как работи DSG трансмисията

За да победите врага си, трябва да го разберете. Така е и с грешки в трансмисията.

Преди да стигнем до грешките, накратко ще се докоснем до това как работи DSG трансмисията и как се различава от другите предавки.

Традиционната автоматична трансмисия използва множество пакети на съединителя, за да генерира желаното изходно съотношение. Това работи добре, но има недостатъци. Един от най-големите е недобрата горивна ефективност. Обратно, ръчните трансмисии използват метални зъбни колела и един ръчно задействан съединител. Тази конструкция създава по-малко съпротивление и по-добра горивна ефективност, но това означава, че водачът трябва да се справя с досадни педали на съединителя и скоростните лостове.

DSG означава скоростна кутия с директна смяна и тя включва най-доброто от двата вида трансмисии в своя дизайн. Използвайки усъвършенстван електрохидравличен модул за управление на съединителя и превключване на предавките, DSG може да донесе комфорта на шофиране на пълен автоматик, като в същото време ще постигне по-голямата ефективност на ръчните предавки. Освен това използва двоен съединител, при който единият съединител е отговорен за скоростите с четни номера, а другият – за зъбни предавки с нечетни номера, като допълнително подобрява качеството на превключване.

DSG (DQ250) Чести повреди

Вибриране / потреперване

Преди да стигнем до грешката в трансмисията, има още една причина за вибрации, която е много по-често срещана и тя е извън самата трансмисия. Ако изпитвате вибрации главно при стартиране на двигателя и когато колата работи на празен ход, често придружени от тропане, проблемът вероятно е в двумасовия маховик, който е между трансмисията и двигателя. Маховикът се състои от две плочи, които могат да се движат една спрямо друга. Това осигурява ефект на натягане, когато въртящият момент се прехвърля от двигателя към трансмисията. Когато този маховик се повреди и радиалното преместване е твърде голямо, получавате усещане за вибриране / потреперване.

Двумасовите маховици са източник на много проблеми с вибрирането, неправилно приписвани на DSG предаването.

Ако обаче маховикът е наред и усещането за вибрации е най-забележимо при смяна на предавки – особено при по-ниски скорости – проблемът вероятно се крие в двойния съединител. За съжаление, това е въпрос на износване и няма какво да се направи, освен да го замените.

Повреди на мехатроника

Режимът по подразбиране – известен също като авариен режим или режим на отказ поради безопасност – е състояние на отказ на трансмисията, при което открива повреда и се ограничава до една предавка (обикновено трета), за да ограничи щетите по трансмисията. Това често ще бъде придружено от индикация на таблото, като например мигащи „PRNDS“ светлини. Ако трансмисията е преминала в авариен режим, ще има записани кодове за проблеми, които ще обяснят защо е задействан. Ще трябва да сканирате автомобила си с добра диагностична машина, за да разберете какви са тези кодове.

Ако кодовете споменават „достигнатите граници на съединителя“ (или нещо подобно), има голям шанс проблемът да е в съединителя. Обикновено (макар и не винаги) това няма да се случи, само след гореспоменатите вибрации. Ако кодовете споменават „адаптации“, възможно е проблемът да бъде отстранен с ресет на адаптацията. За това ще трябва да намерите някой с добър VAG диагностичен инструмент.

Мехатроникът далеч не е най-честата причина за неволите на DSG трансмисията

Ако в кодовете се споменават сензори, предавателни стойности или неочаквани механични изключвания, проблемът почти сигурно е вашият мехатроник. Мехатроникът е термин, даден на електрохидравличното управление, което е отговорно за контрола на скоростната кутия, и е много скъп компонент. За щастие, има много компании, които могат да ги поправят.

Един особено често срещан симптом на дефектен мехатроник на DQ250 е частична или пълна загуба на задна предавка, така че внимавайте за това като силен индикатор, че мехатроникът се разваля.

Шумни лагери

Механичните компоненти на DSG – физическите зъбни колела и синхрони – в моя опит не се повреждат често. Виждал съм обаче редица случаи на износване на лагерите. Това обикновено води до метален шум при шофиране.

Знам, че DSG трансмисиите с този симптом могат да се управляват доста време без лоши ефекти, освен доста дразнещия шум от шофиране. Определено обаче не бих ви препоръчал да оставяте този проблем без внимание. Ако механичните компоненти на DSG се повредят, това би било доста катастрофално за трансмисията.

Поправката е смяна на лагерен комплект, като се предполага, че проблемът се решава своевременно и не са нанесени други щети.

Също така си струва да се отбележи, че понякога простото нулиране на адаптацията може да отстрани редица незначителни проблеми, като например лошото качество на превключване. Адаптациите са малки корекции, които вашият мехатроник прави като например колко натиск оказва на съединителите, за да компенсира износването или стила на шофиране. В тези случаи нулирането на стойностите на адаптацията, последвано от правилен цикъл на задвижване, понякога може да бъде достатъчно, за да се отстранят проблемите.

Една грешка, която съм виждал няколко пъти в превозните средства с DSG, е загубата на способност за стартиране на превозното средство, придружена от код за неизправност, свързан с превключвателя за паркиране / неутрална позиция. Проблемът е, че мехатроникът получава лоша информация относно положението на селектора на предавките и няма да ви позволи да стартирате колата, защото не може да бъде сигурен, че сте на паркинг или неутрална позиция. Засегнатата част тук всъщност е в самия селектор на предавки, а не трансмисията. Въпреки че това може да бъде и кабелна или комуникационна грешка.

Автор: Джон Бълок

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!