Автоматиката е на мода

7 февруари 2020, 7:00

Въпросът дали да закупите нов автомобил с ръчна или автоматична трансмисия почти граничи с философията. Дълги години съществуваше популярното мнение, че ръчните трансмисии са за шофьори, които искат да бъдат бързи и спортни на пътя, докато автоматиката се приемаше като „бавен автобус“ с по-висок разход на гориво. Тези стереотипи обаче вече не са жизнеспособни с оглед на огромния технологичен напредък, който е постигнат. Благодарение на това броят на новорегистрираните превозни средства с автоматични трансмисии продължава да нараства в Европа. Докато през 2000 г. само 20% от превозните средства в Германия са били оборудвани с автоматични трансмисии, днес всеки втори регистриран нов автомобил е автоматичен – и тенденцията се увеличава, не на последно място благодарение на увеличаващия се брой хибриди и електромобили.

 Видове автоматични трансмисии

Автоматизирана ръчна трансмисия

Това предаване е проектирано като ръчна трансмисия, но процесите на съединителя и превключването са автоматизирани. Освен това в системата са интегрирани предавателен механизъм и задвижващ механизъм на съединителя, който замества педала на съединителя. Всяка смяна на предавките се следи и контролира от електрониката. Прекъсванията на сцеплението, които са резултат от това, представляват сериозен недостатък. Те причиняват неприятно и неудобно „вибриране“ и лоши стойности на ускорението, особено при превозни средства с по-слаби двигатели. Разходите и допълнителната консумация на гориво обаче са ограничени.

Непрекъснато променлива трансмисия (CVT)

При този тип предаване съотношението на предавките се променя без процедура на включване. Просто обяснено, в това предаване са инсталирани две променливи конусни шайби, които се вървят една срещу друга: те са свързани посредством ремъци или метален свързващ ремък, изместващ се по диаметъра на шайбите. В зависимост от скоростта на предавката, коефициентът на предаване на шайбите се променя и, следователно, и скоростта на задвижващата ос. Това дава възможност за плавно ускорение и оптимална скорост на двигателя, адаптирана към стила на шофиране. Един недостатък обаче е фоновият шум, генериран по време на високо ускорение – шумът на двигателя може да бъде доста неприятен за слушане. Въпреки че, докато мотопедите отдавна използват CVT (непрекъснато променлива трансмисия), те рядко се използват в леки автомобили.

Автоматичен преобразувател на въртящия момент

Най-известният автоматик е класическият автоматичен преобразувател (конвертор) на въртящия момент. Тук хидравличният преобразувател на въртящия момент работи между двигателя и трансмисията, осигурявайки високо ниво на комфорт при стартиране и смяна. Модерният автоматичен конвертор е с много добри акустични показатели, тъй като оборотите се поддържат сравнително ниски и не остават на високо ниво дори при силно ускорение. Един недостатък в сравнение с ръчните трансмисии е, че консумацията на гориво обикновено е малко по-висока. Освен това изисква сравнително голямо количество пространство. Този тип предаване е много често срещан в САЩ (ръчните трансмисии винаги са играли напълно второстепенна роля там).

Трансмисия с два съединителя (наричана също трансмисия с директно включване)

Тази трансмисия съчетава предимствата на ръчната и автоматичната трансмисия. Това се осигурява от две ръчни трансмисии, една за четните предавки и една за нечетните. Използва се по един съединител на предавателна част. Той включва съответната предавка на задвижващите колела. При всяка смяна на предавките един съединител се отцепва, докато другият се зацепва. Тъй като превключването става без прекъсване на сцеплението, трансмисията с двоен съединител постига много добри стойности на ускорението, които не са по-ниски от ръчните трансмисии. Възможно е също да се премине към полуавтоматично ръчно включване, например с помощта на бутони за смяна разположени на волана. Трансмисията не изисква много място, а стойностите на разхода са също толкова ниски, колкото при ръчните трансмисии. Недостатъците включват механичното износване на съединителя, голямото тегло на трансмисията и по-високата цена. Този тип трансмисия се използва от много производители на превозни средства с различни обозначения. Например при Audi се нарича S-tronic, при Mercedes-Benz го наричат ​​DCT, а при Volkswagen – DSG.

Източник: HELLA

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!