Toyota ще въведе нова функция за безопасност при неправилно прилагане на педала за газта

8 февруари 2020, 8:00

Toyota ще въведе нова система за безопасност, която противодейства на неправилното прилагане на педала на газта, добавяйки функции, които вече са включени в нейния пакет за безопасност Sense от технологии против катастрофи.

Наскоро разработената система ще се предлага като опция за нови превозни средства в Япония от това лято, като от производителят на автомобили се очаква да го прилага и на други пазари.

Дебютът идва, когато Toyota и други японски автомобилни производители се опитват да се справят с нарастването на инцидентите сред възрастните шофьори в Япония, вследствие ма бързо застаряващо население.

Броят на злополуките с фатален изход с участието на водачи на възраст 75 и повече години в Япония се е удвоил от 381 през 2007 г. на 791 през 2019 г., заяви Toyota. Грешката с нарискането на газта вместо спирачката е водеща причина.

“Решихме, че трябва да се направи нещо”, заяви Сейго Кузумаки, служител на Toyota за напреднали научноизследователски и развойни дейности. “Вярваме, че това ще има голямо влияние.”

Toyota използва софтуер за потискане на ускорението, когато бордовият компютър прецени, че това е резултат от неправилно приложен педал. Работи в диапазон от 0-30 kph (0-19 mph).

Технологията, която Toyota нарича функция за потискане на ускорението, използва съществуващия хардуер на системата Toyota Safety Sense на марката и разчита на нов софтуер, за да прецени кога водачите натискат газта вместо спирачката. Това спомага за ограничаване на разходите за новата технология.

Системата използва големи обеми данни, събрани чрез модулите за комуникация на данни, инсталирани в по-новите автомобили на Toyota. Така нареченият DCM предава информация на централния сървър за работата на превозното средство, като положението за ускорение, спиране и използване на мигачи. След това Toyota го използва за изчисляване на алгоритъм, който помага да се предпази от неволно ускорение.

Toyota е инсталирала DCM в 1,8 милиона превозни средства на японския пазар от 2002 г. насам.

Потискането на ускорението добавя набор от други технологии за безопасност на Toyota, които включват аварийно спиране преди катастрофа, автоматично затъмняване на дълги светлини, предупреждение за напускане на лентата, помощ при проследяване на лентата, разпознаване на пътни знаци и динамичен радар круиз контрол.

По-късно тази година Toyota ще мигрира и функциите за безопасност, използвани понастоящем във високата версия на Lexus, на масовите пазарни модели на марката Toyota.

Тези нови предложения ще включват аварийна помощ за управление, която помага автоматично да се насочва автомобил около пешеходец, и функция, която автоматично намалява скоростта на автомобила, докато взема завоите, когато използва радарен круиз контрол. Последното помага на автомобила да поддържа по-добре лентата си.

Освен това на Toyota е добавена система за аварийно спиране, предлагана по-рано само в Lexus. Тази технология автоматично забавя автомобила до спиране и призовава за помощ, когато открие проблем с водача, като внезапно безсъзнание или други здравословни проблеми.

Източник: ХАНС ГРЕЙМЕЛ

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!