Автоматизирани съединителни системи от ZF Aftermarket

21 февруари 2020, 7:00

  • Съществуват значителен брой автоматизирани ръчни трансмисии в настоящия автопарк от превозни средства
  • При подмяна на съединителя механиците трябва да обърнат особено внимание, за да осигурят правилната функционалност
  • Най-важният компонент е задвижването на предавките, което трябва да се регулира или обучи в зависимост от производителя на автомобила

Въпреки че не са се наложили като основно решение в автомобилната индустрия, някои марки автомобили са инсталирали системи с автоматична ръчна трансмисия (ASG или AMT) в значителен брой автомобили. Най-известният пример е Smart. ZF Aftermarket предлага резервни части под своята марка Sachs за много автомобили с ASG и дава съвети за успешна подмяна на съединителя.

С автоматизираната ръчна трансмисия автомобилната индустрия искаше да установи алтернатива на автоматичните трансмисии с конвертори на въртящ момент преди около 20 години. Тя се основаваше на конвенционалната ръчна трансмисия в конструкция, включваща сух съединител и беше оборудвана с хидравлични или електрически задвижващи механизми, които управляваха съединителя и сменяха предавките.

Марката Smart оборудва 100 процента от първите две поколения на двуместното си превозно средство с този вариант на задвижване. Тези модели са създадени между 1998 и 2015 г. Предлагани в 46 страни по света, производството е надминало 1,7 милиона до началото на 2015 г. Други производители, избрали ASG, са Citroën, Dacia, Renault и Iveco. Дори Volkswagen Group оборудва своите мини автомобили и съответните модели Skoda и Seat с ASG от 2013 г. Последното ново приложение на германския пазар беше Lada Vesta.

Автоматизираните съединители са стабилни и рядко показват дефекти

Въпреки че технологията в основата си е същата както при ръчните трансмисии, така и при автомобилите с ASG, има някои съществени разлики, които трябва да се вземат предвид, тъй като това може да окаже своето влияние по време на ремонт.

По принцип автоматичните съединители са стабилни и по-малко податливи на грешки. Тъй като превключването се извършва от електронно управляван задвижващ механизъм, грешките от водача по време на шофиране са без значение. Шофирането с твърде ниски обороти се избягва и от автоматичната смяна на предавките. Въпреки това, дори автоматичните съединители се износват в някакъв момент или се появяват странични ефекти, като придърпване или непълно отделяне. Правилният монтаж на резервната част е определяща за комфорта на шофиране и експлоатационния живот, тъй като електронното задействане работи според фиксирани параметри. Ако изходните стойности, според които управляващият блок работи, не са правилни, това може например да доведе до нехармонично поведение при стартиране.

Прецизно тестване още преди монтажа

Резервните части се доставят от производствените линии напълно тествани и в перфектно състояние. В изключителни случаи обаче могат да възникнат леки повреди по време на транспортиране, което може да доведе до неизправности при експлоатация и до демонтиране на съединителя отново. Поради тази причина е необходима внимателна инспекция на целия компонент преди монтажа. Особено внимание трябва да се обърне на страничното биене и ZF Aftermarket предлага специално измервателно устройство за тази цел. Ако граничната стойност от 0,5 милиметра е надвишена, механикът трябва да елиминира страничното биене на диска на съединителя с помощта на инструмент за изправяне.

Освен по самия съединител, повредите могат да възникнат и по задвижването. Това устройство подлежи на пълна подмяна, което не изисква много време. Задвижването има само електрическа връзка.

Забележка: За някои модели автомобили е необходимо предварително да се регулира задвижването с помощта на пружини. Други модели изискват настройка, като се използва специално диагностично устройство. Блокът за управление на скоростната кутия определя точката на зацепване на съединителя.

Ако екипът на сервиза спазва основните правила като изключителна чистота и правилно центриране на съединителя преди монтажа, ремонтът ще бъде успешен.

Източник: ZF Aftermarket

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!