Керамични срещу метални спирачни накладки, каква е разликата?

25 февруари 2020, 7:00

Спирачната система в автомобилa е може би единственият му най-важен механизъм за безопасност. Без спирачки, превозното средство се оставя да разчита на времето, за да забави движението си напред. Като цяло спирачната система превръща кинетичната енергия на автомобила в триене, което забавя въртенето на гумите ви и спира колата. Спирачните накладки в автомобила са източникът на това триене, което се създава, когато те се притискат към спирачните дискове.

Нека разгледаме по-подробно различните типове спирачни накладки, плюсовете и минусите на всеки тип, по-специално разликите между използването на керамични и метални спирачни накладки, и ще ви помогнем да разберете как да изберете най-добрата накладка за вашия автомобил и стил на шофиране.

 

Органични спирачни накладки

Първоначално спирачните накладки са били изработвани от азбест, топлинно поглъщащ материал, който е подходящ за целта на спирачките. Установено е обаче, че азбестът е мощен канцероген и при продължителното му излагане може да причини рак. Спирачните накладки на базата на азбест ще се износят с течение на времето, освобождавайки азбест, който се залепя за гумите и излиза във въздуха. Производителите осъзнаха, че азбестът не е безопасно съединение за производство на спирачни системи. В резултат на това са създадени органични спирачни накладки или безасбестови органични (NAO) накладки.

Органичните спирачни накладки, които са стандартни за около 67% от новите превозни средства, са изработени от смес от влакна и материали, като каучук, въглеродни съединения, фибростъкло, Kevlar и други и са свързани заедно със смола. Те са склонни да произвеждат по-малко прах от някои други видове накладки, като металните, и се предлагат на разумно ниска цена. За разлика от спирачните накладки за повишена спирачна ефективност, които се използват предимно в тежки и високопроизводителни превозни средства, органичните спирачни накладки генерират умерено количество на триене, без да създават много топлина, което ги прави подходящи за шофьори, които използват автомобилите си за нормално шофиране и пътуване. Органичните спирачни накладки също са тихи и не натоварват много спирачните дискове, което е плюс, защото те могат да струват скъпо за замяна, ако са повредени.

Въпреки това, органичните накладки имат някои недостатъци в сравнение с други видове накладки. Поради техния състав, органичните накладки могат да се износват малко по-бързо, което означава, че може да се наложи да се сменят по-често. Те също са склонни да функционират най-добре в по-малък температурен диапазон, което означава, че не работят толкова добре в екстремно време или когато се употребяват продължително и прегряват. Органичните спирачни накладки също имат по-високо степен на деформируемост, което означава, че водачът трябва да натисне спирачката с повече сила, за да ги задейства.

Керамични накладки

Друга опция за накладките са керамичните накладки. Тези спирачни накладки са направени от керамика, много подобна на вида керамика, използвана за направата на керамични изделия и плочи, но са по-плътни и много по-трайни. Керамичните накладки също имат фини медни влакна, вградени в тях, за да увеличат тяхното триене и топлопроводимост.

Тъй като са разработени в средата на 80-те години, керамичните накладки постоянно нарастват по популярност поради редица причини:

  • Ниво на шума: Керамичните накладки са много тихи, създавайки малко шум, когато спирачките са задействани.
  • Остатък при износване: В сравнение с органичните накладки, керамичните накладки са склонни да отделят по-малко прах и други частици с течение на времето, когато се износват.
  • Температура и условия на шофиране: В сравнение с органичните накладки, керамичните накладки могат да бъдат по-надеждни в по-широк диапазон от температури и условия на шофиране.

Но, както при повечето неща, има плюсове и минуси. Керамичните накладки имат някои ограничения. Преди всичко тяхната цена: поради по-високите производствени разходи керамичните накладки са най-скъпите от всички видове спирачни накладки. Освен това, тъй като керамиката и медта не могат да поемат толкова топлина, колкото другите видове материали, по-голямата част от топлината, генерирана чрез спиране, ще преминава през спирачните накладки и в останалата част на спирачната система. Това може да причини повече износване на други спирачни компоненти. И накрая, керамичните накладки не се считат за най-добрият избор за екстремни условия на шофиране, като например много студен климат или състезателни условия.

Метални спирачни накладки

Този тип спирачна накладка е полуметалната накладка, често наричана само „метална спирачна накладка“. Металните спирачни накладки се състоят от между 30% и 70% метали, включително мед, желязо, стомана или други композитни сплави. Тези различни метали се комбинират с графитна смазка, както и с други пълнители, за да се оформи накладката. Предлаганите съединения на металните накладки варират, като всеки от тях предлага своите собствени предимства за различни ситуации.

За много водачи, особено за тези, които ценят високата ефективност, изборът между керамични и метални спирачни накладки е лесен. Шофьорите, които ценят, ефективността, предпочитат металните накладки, защото предлагат подобрени спирачни показатели в много по-широк диапазон от температури и условия. Тъй като металите са добър проводник на топлина, те са склонни да издържат повече топлинно натоварване, като едновременно помагат на спирачните системи да се охлаждат по-бързо. Те също така не се деформират толкова, колкото органичните спирачки, което означава, че трябва да се приложи по-малко налягане върху педала на спирачката, за да повлияе на спирачната способност.

Въпреки това, има някои недостатъци на металните накладки. Те са по – шумни от керамичните или органични накладки, както и по-стресиращи за спирачната система, като добавят повече напрежение и износване на спирачните дискове. Що се отнася до цената, металните накладки са склонни да попаднат някъде между органичните и керамичните накладки. Те произвеждат повече спирачен прах от другите две разновидности.

Избор на правилната спирачна накладка

И така, коя спирачна накладка е най-добрият избор, когато решавате между керамични накладки, полуметални или органични? Това наистина зависи от возенето, което очаквате от вашия автомобил, съчетан с личния ви стил на шофиране. Ако имате спортен автомобил с висока производителност или поне управлявате автомобила си като такъв, вероятно е най-добре да изберете полуметални накладки. От друга страна, ако се движите преобладаващо в градски условия, може да намерите солидна керамична накладка, която да бъде по-добрият вариант. Ако не правите много голям пробег на автомобила си, органичната спирачна накладка може да бъде най-добрата, с ниска цена за вашите навици на шофиране.

По-долу е опростена таблица, която илюстрира някои от сравнителните разлики между органични, керамични и метални накладки.

ТИП СПИРАЧНА НАКЛАДКА ОРГАНИЧЕН КЕРАМИЧЕН МЕТАЛЕН
Цена $ $$$ $$
производителност ниска средна висока
шум нисък много нисък висок
Износване ниско много ниско средно

Източник: Bridgestone

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!