Ефекти от износването на амортисьорите

9 април 2020, 7:00

Когато превозното средство спира, ускорява и завива, тежестта се прехвърля и наклона на автомобила се променя. Ако се прави по контролиран начин, спирането може да прехвърли теглото ефективно на гумата, която се нуждае най-много от нея. В по-голямата си част окачването и гумите се справят най-добре, когато пренасянето на теглото не е внезапно и окачването не се компресира до буферите.

Прехвърлянето на теглото има инерция. Ако шофьорът направи внезапна смяна на лентата или спира аварийно вдясно, теглото на автомобила се прехвърля на лявото предно колело. Ако в този ъгъл на автомобила има слаб амортисьор, окачването може бързо да се компресира. В резултат на това дясната задна гума поема по-малко тегло и по-малко сцепление, както и лявата задна в по-малка степен. Това означава, че превозното средство може да премине от състояние на недозавиване към занасяне много бързо. В най-лошия сценарий, ако автомобилът има висок център на тежестта като SUV, той може да се преобърне. Ако автомобилът има ефективни амортисьори, пренасянето на теглото е по-добре контролирано, както и цялото превозното средство.

Ролята на управлението и гумите става още по-критична за превозни средства, оборудвани с ABS, системи за контрол на сцеплението и стабилност. При тях пренасянето на теглото и наклона на превозното средство може да бъде още по-екстремно.

Защо амортисьорите се износват

Основната причина, поради която се износват амортисьорите, е защото те постоянно се движат. Дори и при нормални условия по гладък път, амортисьорите се свиват и отпускат средно повече от 1000 пъти за всеки изминат километър. Вътре в амортисьора буталото се движи нагоре и надолу в тръба. Може да възникне износване между буталото и тръбата и след известно време маслото ще премива между буталото и тръбата. Ако окачването не е наред, може да възникне контакт между буталото и дъното на тръбата. Това може да повреди буталото и клапана. Освен това, ако амортисьорът е износен, пружините ще трябва да работят по-усилено и биха могли да се износят по-рано, което ще доведе до намалена височина на просвета и проблеми с возенето.

Амортисьорите са пълни предимно с масло. Това масло може да бъде в различни количества. Когато маслото се нагрява, това може да повлияе на скоростта на потока през клапана, тъй като става по-малко вискозно или по-вискозно.

Маслото може да се замърси с отпадъци или отвън, или от вътрешни компоненти. Замърсяването може да навлезе в амортисьора през уплътнението около буталния прът. Ето защо е изключително важно да се заменят всички прахозащитни маншони, когато се монтират нови амортисьори.

Пробегът сам по себе си е лош показател за износени амортисьори. Някои все още работят добре на повече от 70 000 километра. И ако клиент закупи наистина добри амортисьори, те може да достигнат и над 100 000 километра. Редовният преглед е единственият начин да се определи състоянието на амортисьора.

Газови амортисьори

Основно има три типа конструкции на амортисьори: монотръбен с газ с високо налягане, двутръбен с газ с ниско налягане и двутръбен хидравличен (без газ). Всеки от тези дизайни има определени характеристики на возене и експлоатация, които могат да подобрят работата на превозното средство.

Причината, поради която се добавя газ към някои амортисьори, е да се намали разпенването или аерирането на маслото в амортисьора, което е причинено от кавитацията, докато маслото преминава през клапана. С течение на времето амортисьорите могат да загубят този заряд на газ. Ако целия газ е изпуснат, амортисьорите могат да прегреят и да се развалят.

Клапани

Амортисьорите използват клапани за контрол на потока на маслото. Те са разположени или в буталото, или в основата на амортисьора. Скоростта на потока ще контролира колко сила е необходима за движението на буталото. Клапаните работят в двете посоки на компресия и отскок и в повечето амортисьори и са с независими стойности. Включването на повече клапани е специфично за превозното средство. Когато превозното средство се проектира, амортисьорът се разработва да заглуши определени скорости на пружината, да работи със специфичен пакет гуми и да е настроен на динамиката на автомобила, желана от OEM. Това е важно да се отчете при избора на амортисьори. Замяната, която втвърдява окачването, може да създаде рекламация от страна на клиента. Конвенционалните амортисьори понякога са ограничени от тяхните клапани. Изпълнението им като цяло е компромис между комфортно каране и по-контролирано спортно управление.

Някои амортисьори имат конични канали в стените на тръбата, които позволяват на течността свободно да тече около и през буталото. Резултатът е плавно и удобно каране. Когато буталото преминава отвъд коничните канали, течността се насочва изцяло през клапана в буталото. Това води до по-твърд амотисьор. Не забравяйте, че този амортисьор е чувствителен към височината на окачването и монтирането на този тип върху превозно средство с променена височина на окачването може да отмени предимствата му. Най-новият вид амортисьор, въведен в следпродажбения пазар, може да усети промените в пътните условия. При тези амортисьори клапанът може да определи дали ходът е продукт на малки неравности по пътя или големи промени в поведението на автомобила. Способността да се усещат промените в пътната настилка и наклона на превозното средство позволява на амортисьора да осигури комфортно каране и в допълнение, контрол на управлението в аварийни ситуации.

Източник: KnowYourParts

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!