Проверка на работата на системата за зареждане

11 април 2020, 7:00

Преди да започнете теста на алтернатора, първо трябва да се тестват батериите. Проста проверка на състоянието на заряда може да се извърши с наличен в търговската мрежа волтметър. Напрежението в отворена верига на акумулатора може да бъде измерено директно на клемите на акумулатора. За тази цел обаче всички потребители на електрическа енергия в превозното средство трябва да бъдат изключени първо. Добрата батерия трябва да показва напрежение от 12,4 до 13,2 волта.

Ако измерената стойност е под 12,4 волта, батерията трябва да се зареди и след това да се провери отново. В случай, че резултатът след зареждането все още е отрицателен, проверете батерията с тестер на батерията и я сменете, ако е необходимо.

Преди реално отстраняване на неизправности или диагностика, извършете кратка визуална проверка на компонентите и периферните устройства на системата за стартиране / зареждане в двигателното отделение.

1.Tествайте батерията с тестер

Резултат от теста на основната батерия

2.Тест на генератора

Снимка на LIN (Local Interconnect Network) сигнала, изход в ампери и напрежението на генератора с осцилоскоп

Първо проверете състоянието и функциите на задвижването на ремъка и електрическите връзки. След това проверете захранването на алтернатора. За тази цел свържете подходящо измервателно устройство към клема B + на алтернатора и към корпуса на генератора. Резултатът от измерването трябва да е равен на напрежението на акумулатора. Стойността на зададената стойност в този случай е напрежението на акумулатора с максимално отклонение <0,5 волта. Ако разликата в напрежението е по-голяма, проверете окабеляването за слаби точки, като прекъсвания или контактно съпротивление.

Проверка на напрежението на зареждане на алтернатора и зареждащия ток

Използвайте подходящо измервателно устройство и продължете както следва, за да измерите изхода на генератора:

  • Свържете токовата щипка възможно най-близо до връзката на алтернатора B +
  • Свържете червения извод (+) на волтметъра към клема на алтернатора B + и черния извод (-) на волтметъра към зануляването на алтернатора
  • Стартирайте двигателя и го оставете да работи.
  • След това натоварете електрическата система на автомобила с прибл. 40 ампера, като включите някои консуматори на електрическа енергия. Това може да се постигне например чрез включване на къса светлина, вътрешна вентилация, климатична система и отопление на задното стъкло
  • Увеличете оборотите на двигателя до прибл. 2000-2500 об / мин и прочетете резултатите от измерванията

В този процес управляващото напрежение не трябва да пада под зададената стойност (13,7 до 15,0 волта) с повече от 0,5 волта, а силата на тока трябва да бъде по-висока от общата консумация на ток на всички активирани консуматори.

3.Тестване с диагностичния блок / контролния блок

Илюстрация на параметрите в диагностичния блок

В съвременните превозни средства със системи за управление на батерията могат да бъдат отворени различни функции за провеждане на тестове в автомобила, в зависимост от производителя и системата на автомобила. В нашето примерно превозно средство всички възникнали неизправности в системата за зареждане, управляващото устройство на двигателя и централния централен електронен модул се записват и съхраняват в паметта за неизправности. Алтернаторът може да бъде диагностициран или с помощта на блока за управление на двигателя, както и от централния електронен модул.

Много системи на превозни средства допълнително предоставят цифрови измерени стойности като параметри, за да позволят бърза диагноза. Параметрите показват текущото състояние или зададена стойност и действителните стойности на компонента. В този пример може да се получи информация за IBS (Intelligent Battery Sensor) сензора и състоянието на заредената батерия.

Източник: Hella

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!