Конвертор на въртящия момент – в него има много компоненти

29 април 2020, 13:00

Голямото търсене на решения за пестене на гориво за двигателите на автомобилите ще доведе до увеличаване на използването на автоматични трансмисии в бъдеще. Това става възможно чрез все по-мощни трансмисии и иновативни конвертори на въртящ момент.

Със съвременните конвертори вече е възможно комбинирането на отличен комфорт при шофиране и минимален разход на гориво. Това не винаги е било така. Автомобилите с автоматични трансмисии отдавна имат репутацията да не са много икономични.

Но какво се промени през последните години в областта на технологията за преобразуване на въртящ момент?
Как преобразувателят на въртящия момент стана по-ефективен?
Това се обяснява с кратък поглед назад.

Функцията на преобразувателя на въртящия момент се основава на принципа на хидродинамично предаване на мощността. Едно от предимствата на това косвено предаване е отличното затихване на торсионните вибрации. Недостатъкът е, че приплъзването предизвиква загуба на част от задвижващата мощност в преобразувателя на въртящия момент. По-ранните превозни средства с автоматични трансмисии може да са ви били удобни, но факт е, че те ще консумират повече гориво.

Разпространението на автоматичните трансмисии в превозните средства започва в Америка през 40-те години. Тук консумацията на гориво все още не беше важна.
През 60-те години автоматичната трансмисия стана популярна в Европа. Технологията на преобразувател на въртящ момент междувременно се е променила малко. Но с течение на времето стремежът към повишена ефективност става все по-ярък.

През 80-те години това доведе до интегриране на блокиращ съединител в преобразувателя на въртящия момент. Фазите на приплъзване и получената консумация могат да бъдат намалени чрез вътрешно заключване на преобразувателя на въртящия момент. Въпреки че използването на тази система все още беше много ограничено, това доведе до значителни икономии на гориво. За да се намали допълнително разходът на гориво, блокиращият съединител трябваше да се включва често. В резултат на това, амортизиращите свойства на конвертора бяха отменени в тези фази. Режимът на заключване предизвика неприятните торсионни вибрации да се прехвърлят от двигателя към задвижването все по-често. За да противодейства на това, LuK разработи първия торсионен амортисьор за конвертори на въртящ момент през 1983 г.

За да се запази привлекателността на автоматичната скоростна кутия, въпреки повишените екологични изисквания и по-строгите законодателства за емисиите, използването на съединителя за заключване непрекъснато се разширява. Това е възможно само чрез непрекъснато по-нататъшно развитие на амортисьорните системи. Schaeffler може да се възползва от опита си в областта на гасене на торсионни вибрации върху дискове на съединителя и двумасови маховици (DMF). Най-добрият пример за това: Торсионно затихване на вибрациите чрез центробежни амортисьори тип махало, както се използва в някои DMF, може да се намери и в съвременните преобразуватели на въртящ момент.

Източник: REPXPERT

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!