Какво да очакваме от новите автомобили до края на 2020 г.

7 май 2020, 7:00

И времето, и технологиите вървят неизбежно. Много от нещата, за които бяхме мислили, бяха научна фантастика – „нещата от бъдещето“ – е, бъдещето е сега. И ние само ще отидем по-далече по този път.

Всяка година обичаме да правим проучване за това какво ни казва индустрията за нещата, на които трябва да обръщаме внимание през следващата година. Кои са най-добрите автомобилни тенденции, най-новите предстоящи подобрения на новите модели автомобили?

Електрическите автомобили продължават да е умножават

Хибридите (електрически + гориво) бяха първите модели автомобили, които привличат обществеността на шофиращите към идеята за превозно средство, което се движи на нещо различно от течно гориво. Напълно електрически превозни средства в крайна сметка излязоха на пазара, но реакцията на купувачите към тях може да се характеризира като хладна. Tesla вдигна стандарта за качество през 2010 г. и изглежда, че всички ги гонят (въпреки че все още не са печеливши).

Националните стандарти за икономия на гориво за 2025 г. също помагат за развитието на тези модели. Така че през 2020 г. би трябвало да се появят редица нови предложения както на изцяло електрически, така и на хибридни превозни средства, които могат да им помогнат да постигнат тези строги общи стандарти за икономия на гориво. Би трябвало да видим Tesla да излиза с новия „Model Y“, новия Mini Electric, а Volkswagen дори ще представя нова електрическа версия на прочутия Microbus. До края на 2020 г. практически всеки производител на автомобили ще има една или повече опции за потребителите, които искат да подминават бензиностанциите и да тръгнат по електрическия път.

По-интелигентни автомобили с по-бързи компютри

Тъй като колите стават все по-сложни с възможността да правят повече неща, платформите за цифрови изчисления, интегрирани във всяка от тях, стават все по-важни. През 2020 г. ще се появят нови и подобрени изчислителни системи за превозни средства, които се отличават с технологични пробиви, като например актуализираната система на OTA „BMW“ – колата ще има възможност да актуализира операционната си система „по въздух“. Това може да не звучи изключително, но е огромен пробив. Колата ви ще може да се актуализира, както домашния ви компютър или телефонът – дистанционно.

Ако това не ви се струва секси, има и представяне на GM на нова обработваща платформа за своите автомобили, която не само ще е готова за 5G, но ще трябва да обработва 4,5 терабайта (TB) данни на час. Това е 5 пъти повече от сегашните възможности, което ще бъде абсолютно необходимо през следващите години, когато автомобилите се движат към по-голяма автоматизация и автономия. Колата ще трябва да обработва все повече и повече информация по-бързо и по-бързо. Платформата за обработка на GM ще подпомогне това.

Повече автономност означава лесно шофиране

Движението към автономно шофиране, при което колата поема определени функции и подпомага други, ще продължи своя неизбежен поход през годината. Автомобилните инженери ще внесат още функции, класифицирани като ниво 3 автоматизация (наричана още Условна автоматизация). Те все още не са напълно „превозни средства без водач“, но са такива, при които превозното средство следи околната среда и позволява на водача да прехвърли отговорността за определени функции за безопасност върху самия автомобил. Помислете кола, която ще спира и ускорява по време на задръстване, за да можете да седнете и да се отпуснете и да оставите колата да се справи с педалите. Това е разработената система за трафик на Audi.

И да не би някой да си помисли, че тази технология ще бъде ограничена до супер богатите, които карат Cadillacs и Mercedes, Hyundai обяви, че до следващата, 2021 година, ще има на разположение превозно средство от ниво 3 на автономността за не толкова богатите.

По-малко метал, повече въглеродни влакна

Едно от последствията от стандарта за икономия на гориво CAFÉ за 2025 г. е, че принуждава производителите на автомобили да търсят всеки възможен начин за намаляване на теглото на превозните средства. Ето защо виждаме толкова много въглеродни влакна и композитни материали в по-новите автомобили. Стоманата е тежка и намалява пробега. Известно време производителите на автомобили преминаваха към алуминий. Но те са достигнали предела на положителните резултати и въглеродните влакна са това, към което всички са се насочили – не само за частите на рамата, капаците и вратите, но дори и за вътрешните части на купето.

От 2020 г. новите хибридни и електрически превозни средства Polestar на Volvo ще разчитат на каросерии и вътрешни конструкции от въглеродни влакна.  Ford ще прави джанти от въглеродни влакна за новите модели Mustang и Shelby GT500. Това няма да са колите и камионите на дядо ви.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!