Плюсове и минуси на трансмисиите с два съединителя (DCT)

11 юни 2020, 7:00

Да се ​​надяваме, че става ясно защо DCT е класифицирана като автоматизирана ръчна трансмисия. По принцип DCT се държи точно като стандартна ръчна трансмисия: Има входящи и спомагателни валове за ръчни предавки, синхронизатори и съединители. Това, което тя няма, е педал на съединителя, защото компютрите, соленоидите и хидравликата правят действителното превключване. Дори и без педал на съединителя, водачът все още може да „каже“ на компютъра кога да предприеме действия чрез лост или бутони за смяна на предавките.

Audi TT Roadster, един от няколкото модела на Audi, предлагани с трансмисия с два съединителя

С превключването на предавката, отнемащо само 8 милисекунди, мнозина смятат, че DCT предлага най-динамичното ускорение от всяко превозно средство на пазара. Тя със сигурност предлага плавно ускорение, като елиминира тласъка при смяна, който придружава превключването на предавките при ръчни трансмисии и дори някои автоматични. Най-хубавото е, че тя предлага на шофьорите лукса да избират дали предпочитат да контролират превключването или да оставят компютъра да върши цялата работа.

Може би най-убедителното предимство на DCT е подобрената икономия на гориво. Тъй като потокът от мощност от двигателя към трансмисията не е прекъснат, ефективността на горивото се увеличава драстично. Някои експерти казват, че шестстепенният DCT може да осигури до 10 процента увеличение на относителната ефективност на горивото в сравнение с конвенционалния петстепенен автоматик.

Много производители на автомобили се интересуват от DCT технологията. Някои автопроизводители обаче се опасяват за допълнителните разходи, свързани с промяната на производствените линии, за да приспособят нов тип трансмисия. Това би могло първоначално да увеличи разходите за автомобили, оборудвани с DCT, което би могло да обезкуражи потребителите.

В допълнение, производителите вече инвестират сериозно в алтернативни технологии за предаване. Един от най-забележимите е безстепенна променлива трансмисия или CVT. CVT е тип автоматична трансмисия, която използва ремъчна система или верига за безстепенно регулиране на скоростта на предавката в широк диапазон. CVT също намаляват удара при смяна и увеличават значително ефективността на горивото. Но CVT не могат да се справят с високите изисквания на въртящия момент на мощните автомобили.

DCT нямат такива проблеми и са идеални за високопроизводителни превозни средства. В Европа, където ръчните трансмисии са предпочитани поради тяхната производителност и горивната ефективност, някои прогнозират, че DCT ще завземе 25 процента от пазара.

Комерсиализацията на трансмисията с двоен съединител обаче не беше възможна доскоро. Volkswagen е пионер в трансмисиите с два съединителя, лицензирайки DualTronic технологията на BorgWarner. Европейските автомобили, оборудвани с DCT, включват Volkswagen Beetle, Golf, Touran и Jetta, както и Audi TT и A3; Skoda Octavia; и Сеат Алтеа, Толедо и Леон.

Ford е вторият основен производител, който се ангажира с трансмисиите с два съединителя, направени от Ford of Europe и неговия производител на трансмисии от съвместно предприятие GETRAG – Ford. Той демонстрира Powershift System, шестстепенна трансмисия с двоен съединител, по време на международното автомобилно изложение във Франкфурт 2005 г.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!