Съвети за избягване на най-често срещаните проблеми със запалването

23 юни 2020, 13:00

NGK SPARK PLUG – водещият световен специалист по запалване и сензори, предоставя на клиентите законова гаранция за всичките си продукти, включително световноизвестните искрови и подгревни свещи. Диагностичното тестване се извършва на всички върнати части, за да се установи причината за повредата, било то от производствени грешки или външни фактори. Въпреки това, поради ангажимента на компанията за качество и високи постижения, близо до нула гаранционни претенции са причинени от производствени грешки, по-специално за свещите. И за двата типа свещи почти всички претенции за гаранция са резултат от различни външни фактори, като неправилна инсталация, замърсяване с въглерод или неефективни условия в двигателя. Въпреки че това е много добра новина за компанията, тя не осигурява много удобство за ценния ни клиент, който може да бъде обременен с потенциално високи разходи за ремонт. Специалистът по запалването обяснява как да избегнете най-често срещаните клопки за запалване.

Как да избегнем натрупването на въглерод в запалителните свещи

Това е най-често срещаният проблем със запалителната свещ. За съжаление такива гаранционни претенции се отхвърлят, тъй като образуването на въглерод се извършва поради външни фактори, а не производствени грешки. При подаване на искра от запалителната свещ, ако върха на изолатора е покрит с чуждо вещество като гориво, масло или въглерод води до неправилно запалване или спиране на двигателя. „Вместо да преодолее хлабината на електрода и да подаде искра нормално, както се предполага, това замърсяване улеснява подаването на напрежението по върха на изолатора и протичане на тока обратно в металната обвивка и заземяването“, казва Кай Уилшрей, старши мениджър технически Сервизно обслужване EMEA в NGK SPARK PLUG EUROPE.

„Честите причини за това включват грешно топлинно число на запалителната свещ, неоптимален процес на изгаряне на двигателя и лоши условия на работа, като непрекъснато шофиране с ниска скорост и кратки пътувания“, обяснява експертът. „Например, свещта трябва да достигне температура 450 ° C, преди да започне да се самопочиства чрез изгаряне на въглеродните отлагания. Редовните кратки пътувания и непрекъснатото шофиране с ниска скорост обаче водят до невъзможността на свещта да достигне тази критична температура, което създава необходимите условия за самопочистване“, предупреждава той.

За щастие има много предпазни мерки, които могат да бъдат взети, за да се предотврати това. Експертът препоръчва, „като се уверите, че гориво-въздушната смес на двигателя е правилна, редовно проверявайте компонентите на системата за запалване, като кабели, бобини и капачки, за признаци на износване, шофиране с по-бързи скорости за по-дълги периоди от време и накрая използвайте запалителна свещ с правилното топлинно число.”

Интересното е, че някои от рекламирани свещи, които са били изпратени обратно като гаранционни претенции, всъщност функционират перфектно, след като бъдат почистени. „Това показва жизненоважната роля, която гореспоменатите външни фактори могат да играят както на запалителните свещи, така и на цялостното състояние на двигателя. Просто замяната на замърсената свещ с нова може да реши проблема временно, но в действителност просто го отлага за по-късна дата “, казва той.

Правилният въртящ момент е жизненоважен

Друга често срещана причина за отхвърлени гаранционни претенции се дължи на неправилния момент на затягане по време на монтажа. Ако въртящият момент е зададен твърде малък, съществува риск от загуба на компресия и прегряване на запалителната свещ. Освен това изолаторът и електродите също могат да бъдат повредени в резултат на прекомерни вибрации.

От друга страна, ако въртящият момент е зададен твърде голям, металната обвивка на запалителната свещ ще бъде прекалено напрегната, увеличавайки вероятността тя да получи деформация или да се разшири. Разширяването може да доведе до нарушаване на зоните на разсейване на топлината. Прегряване, топене на електродите и дори повреда на двигателя са други потенциални резултати.

„От съществено значение е да затегнете свещта до зададения ъгъл на завъртане или указания въртящ момент“, казва г-н Wilschrei. „Първо, почистете отворите на запалителната свещ от смазка и замърсявания. След това завийте здраво свещта, докато уплътнението опре в главата на цилиндъра. Завъртете свещта с динамометричен ключ до определения въртящ момент. Ако използвате стандартен гаечен ключ, завъртете го до посочения ъгъл “, казва той.

Използването на ключ за свещи, е друг важен фактор, който често се пренебрегва. „Такова инструмент трябва да гарантира, че свещта е разположена праилно и в него“, обяснява г-н Уилшрей. „Използването на некачествен инструмент може да напука керамичния изолатор по време на инсталирането, което води до липса на искра“, информира той.

Важно да се помни също така е, че в определени превозни средства използването на нестандартни инструменти е необходимо за правилното инсталиране на свещите. „Гаранционният ни отдел получава все по-голям брой запалителни свещи ZKBR7A-HTU с рекламационно твърдение, че те са се повредили. Всички тези запалителни свещи са били инсталирани или в двигатели BMW N43 (4 цилиндъра), или N53 (6 цилиндъра) “, информира експертът. „В тези конкретни двигатели обаче свещите са монтирани под ъгъл над 5 °. Монтирането на свещи в тези конкретни двигатели може да се извърши само със специален инструмент, включващ шарнирно съединение. Тестването, което направихме на върнатите свещи, установи, че този задължителен инструмент не е използван, което означава, че за съжаление трябваше да отхвърлим гаранционните претенции “, казва той.

Отстраняване и инсталиране на подгревни свещи

Прекомерната топлина, дължаща се на впръскването на гориво от инжекторите, твърде голямото напрежение, причинено от дефектен контролер или замърсяване в отвора на свещта, са едни от най-честите причини за неизправност на подгревните свещи в дизеловите двигатели. Това ще изисква подмяната им, което също има потенциал да причини други проблеми. Според г-н Уилшрей обаче всякакви проблеми лесно могат да бъдат избегнати, ако се придържате към правилните предпазни мерки. „Когато трябва да се смени свещ, се препоръчва да се нанася синтетично двигателно масло около всяка свещ и в идеалния случай да се остави да проникне поне седмица. Това намалява риска от срязване и улеснява отстраняването “, казва той.

„Когато започнете да изваждате подгревните свещи, загрейте двигателя, тъй като тогава те се разхлабват по-лесно при горещ двигател и използвайте подходящ гаечен ключ, способен да измерва въртящия момент, зададен на стойностите на срязване. След като извадите подгревната свещ, използвайте разширител за резбата на отвора за свещта, със смазка без силикон, за да почистите от въглеродни отлагания. Накрая, на ръка затегнете новите свещи в техните гнезда и дозавиите с помощта на динамометричен ключ с правилно зададен въртящ момент “, препоръчва той.

Ползите на тестването за рекламационни претенции

Въпреки че тестването, извършено върху претенциите, играе важна роля по отношение на откриването на източника на повредата, за г-н Wilschrei, тя предоставя допълнителни ползи. „Това естествено ни позволява да подобрим качеството на нашите продукти, но също така ни помага да обучаваме клиентите си как да спестят пари, като поддържат системите за запалване на техните автомобили здрави“, казва той.

„За всички, които желаят да научат повече, бих препоръчал да посетят TekniWiki ( www.tekniwiki.com ), платформата за техническа информация на NGK SPARK PLUG. Този интерактивен център предоставя подробна и лесна за разбиране информация относно поддръжката, отстраняването и инсталирането на всички продукти на нашата компания “, подчертава той.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!